BROJNE NOVE MOGUĆNOSTI

Stigao je iOS 8! Evo kako ga preuzeti

18.09.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Baš kako je i najavljeno, Apple je u srijedu navečer omogućio preuzimanje nove verzije svoje mobilne platforme, a s njom su stigli valovi uzbuđenja i razočaranja. Uređaji moraju imati dovoljno slobodnog prostora za instalaciju, što je neke korisnike prilično frustriralo. Druge je po instalaciji dočekao vrlo spor uređaj ograničenijih mogućnosti...

iOS 8 nadogradnja bi se mogla pokazati 'prevelikim' zalogajem po memoriju korisničkog uređaja, bilo da je riječ o iPadu ili iPhoneu. Prethodne verzije Appleove mobilne platforme nisu tražile toliko slobodnog prostora samo za instalaciju, ali 'osmica' uredno želi ugrabiti i do 7GB za početak instalacije. Kod dobrog dijela korisnika potrebna količina slobodnog spremišnog prostora je nešto manja (oko 5,8GB), no s obzirom na količinu uređaja od 16GB vani, stvar je pomalo problematična.

Srećom, za takve korisnike, baš kao i za one na iPhoneu 5c od 8GB postoji rješenje - instalacija preko iTunes klijenta za računala. Na taj način mobilni uređaji na koje se odrađuje nadogradnja ne moraju imati puste gigabajte slobodnog prostora. Prije svega - obavezno valja napraviti backup podataka (posebno u slučaju da iCloud nije postavljen).


Dok se korisnicima novijih uređaja svakako savjetuje instalacija nove verzije mobilnog OS-a iz Cupertina, oni na uređajima poput iPada 2 i iPhonea 4S bi trebali razmisliti još jednom. Osim što dobar dio mogućnosti koje donosi platforma neće biti dostupne na njima (obično zbog hardverskih zahtjeva), sustav će se ponašati prilično trzavo - čak i s ograničenim animacijama. iOS 8 je jednostavno krojen za moćnije uređaje s novim čipovima, ali i većim ekranom od primjerice iPhonea 4S - no tko voli, nek' izvoli.

Developeri koji imaju instaliranu GM verziju 'osmice' ne trebaju forsirati instalaciju regularne verzije, posrijedi je identičan build