NIZ NOVITETA

Evo zašto vrijedi čekati novo izdanje Appleova OS-a

02.09.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Apple bi sljedeći tjedan trebao otkriti sljedeću generaciju svojih mobilnih noviteta, a možda i nosivi gadget poput iWatcha. No, srž svega bi trebala biti nadolazeća verzija kompanijinog mobilnog operativnog sustava iOS, koji donosi niz noviteta u odnosu na prethodne verzije

Dok se na iOS 7 gleda kao dizajnersku avanturu više no onu vezanu za nove mogućnosti, iOS 8 bi trebao nastaviti priču poliranja sustava, ali i brojnih novosti kojima će Apple nastaviti konkurirati (ili hvatati konkurenciju) u svijetu mobilnih platformi. Štoviše, Apple novu verziju naziva 'najvećim iOS izdanjem ikad', kako za developere - tako i za krajnje korisnike.

Čak i ako se potrošači ne odluče na kupovinu uređaja koji tek trebaju biti predstavljeni, moći će uživati u nekim značajkama 'osmice' na starim uređajima. iMessage će dobiti vrlo važnu nadogradnju, u sklopu koje će korisnici moći ubacivati video i audio materijal u tekstualne poruke. Za sve one koji nisu ljubitelji Facebook Messengera, WhatsAppa i sličnih servisa, stvar bi se mogla pokazati ključnom.

Mogućnost izvođenja aplikacije iz aplikacije je druga bitna novost, koju u Appleu zovu 'extensions'. Aplikacije će sada biti povezanije no ikad pa će tako biti moguće iskoristiti WhatsApp za slanje fotografije sa Smugmug servisa.


Apple se konačno osvrnuo i na fotografske elemente. Sada će svaka fotografija, bilo uređena ili izvorna, baš kao i albumi 'istinski živjeti' u iCloud Photo Libraryju. Zahvaljujući tome, sav materijal će biti dostupan na svim vezanim uređajima, što će korisnicima itekako olakšati život.

USA Today napominje i da je značajka u kojoj novi stolni OS (OS X Yosemite) komunicira s uređajem vrlo bitna - bit će se moguće javiti na Mac računalu umjesto traženja mobilnog uređaja negdje u sobi. Njihovim riječima, bit će moguće započeti poziv na jednom uređaju i dovršiti ga na drugom.

Tipkovnica će postati kudikamo kvalitetnija, s kontekstualnim predviđanjem unosa, a od velike će pomoći biti i činjenica da će obitelji moći koristiti jedinstven sadržaj s iTunesa.

Healthkit će igrati vrlo veliku ulogu kao središnje čvorište svih fitness aplikacija i gadgeta - vjerojatno uključivši i Appleov. Naposljetku, vrijedi spomenuti i Spotlight, koji će pretraživati sadržaj i van uređaja, povezavši se s tražilicom Bing i online enciklopedijom Wikipedia.

iOS 8 bi se na tržištu trebao pojaviti paralelno s početkom prodaje novog iPhonea: