TEHNO SAVJETI

Spajate se na besplatni Wi-Fi? Pripazite na ove zamke

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.09.2017 07:15
  • Objavljeno 07.09.2017 u 07:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Besplatne Wi-Fi mreže mogu biti super stvar ako želite uštedjeti na podatkovnom predmetu, no valja biti oprezan - velik broj njih zapravo su zamke koje vas mogu koštati puno više od par potrošenih megabytea

Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite!

Isključivanjem bežične mreže riješili ste tri stvari: baterija uređaja bit će vam zahvalna, nećete se moći spojiti na lažnu mrežu i bit ćete pošteđeni od lavine napornih reklamnih emailova. Za ekstra razinu obrane dodajte ekstenziju DoNotTrackMe koja će blokirati stranice i usluge od izvlačenja vaše trenutne pozicije.

Koristite VPN

Što je to VPN?

Što je to VPN?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

VPN, odnosno Virtualna Privatna Mreža (Network) daje vam anonimnost dok ste online: web stranice koje posjetite vidjet će adresu virtualne mreže, a ne onu koji trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cijena usluge, doduše, nije astronomska, a ako ste baš ekstra škrti, postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

Ne dopuštajte uređaju da upamti besplatnu mrežu

Većina smartfona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili zračne luke koje su prije koristili. Lažnjaci mogu klonirati ime te mreže i uloviti vaš uređaj kada se pokuša spojiti na legitimni hotspot. Cijena? Vaš novac, identitet i podaci.

Dobro obratite pažnju na ime mreže

Hakeri dosta često koriste imena mreža koja su jako slične originalu. Jedina razlika je što će autentični hotpot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Prije nego što se idući put krenete spajati na hotspot, uvijek pitajte konobara ili vlasnika usluge za točno ime mreže.

Instalirajte antivirus

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovo je jako važno: uvijek, ali uvijek imajte ažurirani antivirusni softver. Postoje stotine načina hakiranja i stotine novih se pojavljuje svakog dana, a vaš zadatak je barem biti u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsjetiti da pazite kada se spajate na lažne hotspotove.

Koristite mrežu koja od vas traži dvostupanjsko logiranje

Lopovi i mutikaše često rade duplikate besplatnih obližnjih Wi-Fi mreža

Lopovi i mutikaše često rade duplikate besplatnih obližnjih Wi-Fi mreža

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali sigurni, birajte hotspot koji vam prije spajanja pošalje SMS. Ovo njih i vas štiti od kriminalaca i nevaljalaca koji rade opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža.

  • +2

Najbolji laptopi u 2017.

Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!