PRIJEVARA

Oprez na društvenim mrežama: Lažni general ženu iz Gruda koštao 20.000 kuna

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 06.09.2017 08:58
  • Objavljeno 06.09.2017 u 08:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Policija izvještava o nevjerojatnom slučaju prijevare koji se dogodio u Grudama, a uključivao je lažnog generala američke vojske, kupnju nekretnine i - jedan zahtjev za prijateljstvom

Prijevare na društvenim mrežama sve su kreativnije i teže za otkriti. Najnoviji nevjerojatan slučaj dolazi iz Gruda, gdje je žrtva ostala bez 20.000 kuna koje je uplatila na račun navodnog odvjetnika generala u financijskim problemima.

Naime, kako izvještava policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije, zahtjev za prijateljstvom nesretnoj ženi stigao je od stranog državljanina koji se predstavio kao vojni dužnosnik koji ima namjeru kupiti nekretninu na našem području.

U međusobnoj komunikaciji objasnio joj je da želi kupiti kuću u Hrvatskoj i da mu treba njena pomoć za prijenos novca za kupnju kuće, uz obećanje novčane naknade. Žrtva je pristala pomoći i uplatila 20 tisuća kuna na račun navodnog odvjetnika generala i to na račun u Indoneziji.  Nakon ponovljenih zahtjeva  za novčanim uplatama žrtva je shvatila da je riječ o prijevari i slučaj prijavila policiji.

'Upozoravamo građane na još jedan pojavni oblik internetske prijevare koji je zabilježen na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a radi se o prijevari  putem profila društvene mreže. Naime, osoba zaprimi zahtjev za prijateljstvom od osobe, stranog državljanina, koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni dužnosnik koji ima namjeru kupiti nekretninu na našem području. Zbog problema oko transfera  novčanih sredstava, osoba od vas zatraži pomoć u vidu uplate određenog novčanog iznosa uz obećanje primamljive novčane naknade. No, transfera novca ustvari nema, a žrtve se navuku da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade', kažu iz policije. 

Najbolji način zaštite od ovakve vrste prijevare je neprihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo od nepoznatih stranih osoba. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!