crew dragon

SpaceX spreman odvesti u subotu četvero astronauta na ISS

11.11.2020 u 06:29

Bionic
Reading

Raketa SpaceX odvest će u subotu troje NASA-inih i japanskog astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), što je prva šestomjesečna "operativna" misija kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država u svibnju nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruirao SpaceX za prijevoz svojih astronauta na redovitim letovima, ocijenivši ju sigurnom. SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

"Iznimno sam ponosan što mogu reći da nastavljamo redovite svemirske letove s posadom koji se lansiraju s američkog teritorija, s američkom raketom i svemirskim brodom", izrazio je zadovoljstvo čelnik NASA-e Jim Bridenstine.

Raketa će poletjeti u subotu u 19.49 sati (subota u 1.49 sati po srednjoeuropskom vremenu) iz svemirskog centra Kennedy, na Floridi. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi. Najavljene su povoljne meteorološke prilike.

Na ISS bi trebala pristati nakon osam i pol sati, u nedjelju u 10.20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ovom misijom kapsule Dragon će postati glavni 'taksi' NASA-e, dok ova čeka da bude spremna Boeingova kapsula Starliner koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije iduće godine.

Ona ujedno potvrđuje SpaceX kao veoma pouzdanog prijevoznika američke svemirske agencije.

SpaceX još od 2012. zahvaljujući svojoj teretnoj inačici Dragonu organizira letove za opskrbu svemirske stanice.

"U idućih 15 mjeseci lansirat ćemo za NASA-u sedam misija Dragona s ljudskom posadom i teretnih misija", istaknuo je Benji Reed, voditelj za letove s posadom u SpaceX-u, na telefonskoj tiskovnoj konferenciji u utorak.

Od prosinca, "svaki put kad lansiramo Dragona bit će dva Dragona (Zmaj) u svemiru istodobno na dulje vrijeme", istaknuo je.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.