NEPOŠTEN PRISTUP

SpaceX opet na sudu, ovaj put zbog prakse zapošljavanja

25.08.2023 u 13:05

Bionic
Reading

U tužbi se tvrdi da tvrtka ne bi zapošljavala izbjeglice ili tražitelje azila

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je SpaceX navodeći da se kompanija bavila diskriminatornom praksom pri zapošljavanju izbjeglica i tražitelja azila. U tužbi se navodi da su se te prakse dogodile između 2018. i 2022. i da je SpaceX 'netočno naveo' da ga zakoni o kontroli izvoza ograničavaju na zapošljavanje američkih državljana i zakonitih stalnih stanovnika.

Ministarstvo pravosuđa započelo je istragu 2020., kada je Odjel za prava useljenika i zaposlenika primio pritužbe o diskriminaciji zaposlenih. Kristen Clarke, pomoćnica državnog odvjetnika Odjela za građanska prava pri ministarstvu pravosuđa, izjavila je da je 'istragom utvrđeno da SpaceX nije pošteno razmotrio ili zaposlio azilante i izbjeglice zbog njihovog statusa državljanstva', rekavši da je to jednako 'zabrani' bez obzira na njihove kvalifikacije, što je na kraju priče kršenje federalnog zakona.

Istraga je također otkrila da su 'regruteri i visoki dužnosnici SpaceX-a poduzeli radnje koje su azilante i izbjeglice aktivno odvraćale od traženja zaposlenja'.

Tužba zahtijeva odštetu i zaostale plaće za 'azilante i izbjeglice koji su odbijeni ili kojima je uskraćeno zaposlenje u SpaceX-u'. Nadalje, traže se kazne za SpaceX te promjene politike zapošljavanja. Odjel za prava useljenika i zaposlenika čak tvrdi da je SpaceX ignorirao sudski poziv povezan s tužbom 2021. godine, prisilivši ministarstvo pravosuđa da od suca zatraži nalog tvrtki da udovolji zahtjevima za dokumentaciju.

Odjel za prava useljenika ovu je istragu otvorio 2020., kada je tužitelj Fabian Hutter, nakon što je izgubio mjesto u SpaceX-u, naveo navodnu diskriminaciju kada su ga pitali o njegovom statusu državljanstva tijekom razgovora za posao. Odjel također zahtijeva od drugih navodnih žrtava da kontaktiraju s njima, osobito ako su bili obeshrabreni da se prijave za posao u SpaceX-u zbog zabrinutosti oko državljanstva.

Je li ovo jedina tvrtka koju vodi Elon Musk te koja se suočava s pravnim problemima u vezi s praksama zapošljavanja i tretmanom zaposlenika? Naravno da ne! Samoproglašeni 'tehnokralj Tesle' suočio se s kaznama kada je savezni sud utvrdio da je uputio nezakonite prijetnje u vezi s naknadama zaposlenicima i sindikatima.

Postoji i tužba koja se provlači na njujorškim sudovima i u kojoj se navodi da su Musk i Tesla otpustili radnike 'kao odmazdu za sindikalne aktivnosti'. Druga velika tužba odnosila se na rasističko radno okruženje u Tesli, a nedavno je završila nagodbom vrijednom nešto više od tri milijuna dolara.

Zaposlenici su također nedavno tužili Twitter/X nakon masovnih otpuštanja pod vodstvom Muska. Popis se nastavlja i nastavlja za čovjeka koji uvijek iznova ponavlja da jednostavno želi spasiti svijet. Danas većinu svog vremena provodi objavljujući kontroverzne postove na X-u i pod istragom je zbog izgradnje staklene kuće korištenjem sredstava tvrtke Tesla, zaključuje Engadget.