unatoč pandemiji

Sony trlja ruke: Otkriveno koliko je lani prodano PlayStationa 5

03.02.2021 u 11:01

Bionic
Reading

Sonyjeva konzola nove generacije uspješno je unatoč izazovima globalne pandemije dosegla brojke koje je držao njezin prethodnik PlayStation 4 - isporučeno je preko 4.5 milijuna uređaja

Sony je isporučio 4.5 milijuna PlayStationa 5 u 2020., prenosi Verge. Velik broj proizvedenih konzola prati Sonyjevo izvješće o zaradi koje pored ostalog ističe izazove za masivnu proizvodnju koje je stvorila globalna pandemija. Potražnja za prošlom generacijom uređaja padala je iz godinu u godinu zaključno sa 1.4 milijuna isporučenih konzola u razdoblju između listopada i prosinca, što je 77 postotni pad u odnosu na prošlu godinu. Sony je, prenosi izvor, uspio prodati manje PlayStationa 4 krajem godine nego što mu je to pošlo za rukom tijekom ljetnih mjeseci.

Sonyjev biznis prodaje gejming platformi i pripadajućeg im softvera zabilježio je porast u odnosu na prošlu godinu, kaže analitičar Daniel Ahmad. Četvrti financijski kvartal je, prema Ahmadu, najbolji kvartal u povijesti platforme - zarada je skočila za 40 posto na 8.4 milijarde dolara zbog velikog broja prodanih igara, pretplata na PSPlus i boljoj zaradi na hardveru.

Sony je, kao i kod prošlih generacija konzola, naglasio da PS5 vrijedi više nego što košta. Riječ je o uigranoj taktici kojom kompanija privlači nove potrošače koji, s vremenom, 'minus' niveliraju kupnjom softvera i (vrlo) skupih periferija.

PlayStation 5 Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Što se broja prodanih konzola tiče, Verge spominje da Sony ne može dati točne brojeve, s obzirom da je potražnja trenutno veća od proizvodnog kapaciteta. U svakom slučaju, start za PlayStation 4 vrlo je sličan onome PlayStationa 4 koji je u prvom financijskom kvartalu isporučen u 4.5 milijuna primjeraka.

Što se glavnog konkurenta tiče, situacija je vrlo slična. Microsoft, doduše, nije išao u detalje kao Sony, no tvrdi da je Xbox Series X i Series S zabilježio 'porast zarade od 86 posto u odnosu na prošlu godinu'.