ISPROBALI SMO

Sony SmartBand pratit će skoro svaki segment vašeg života

10.06.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Nosivi gadgeti sve češće postaju neizostavan dodatni pribor svakog gadgetomana. U moru dostupnih isprobali smo Sonyjevo rješenje uobličeno u pametnu narukvicu SmartBand

Sonyju nosivi gadgeti nisu nepoznanica. Isprobali smo prije nekog vremena pametni sat SmartWatch 2, a narukvica SmartBand prati smjer kompanije u svakom segmentu - izgleda dobro te radi jednako tako.

Narukvica za koju nećete znati da je nosite

Pametna narukvica SmartBand sastoji se od dva dijela - gadgetića koji je zadužen za obavljanje funkcija te same silikonske narukvice u koju se mehanizam postavlja. Narukvica je na jednom kraju dodatno ukrašena kružnim metaliziranim logotipom kompanije, ispod kojeg se nalaze kopče koje je povezuju.

Postavljanje narukvice izuzetno je jednostavno i jednom kada je stavite oko zapešća, neće više biti potrebe za njenim skidanjem. Upravo tako, SmartBand želi postati vaš životni suputnik, a slučaj kada ju je  potrebno napuniti, također se može odraditi bez skidanja. SmartBand SWR10, kako glasi puni naziv uređaja, isporučuje se u devet različitih boja, na našem testu našla se crna varijanta, a u paketu ćete dobiti dvije narukvice - veću i manju.

Silikonska narukvica nije glatka, nego lagano hrapava, otporna je na vodu tako da nema potrebe za skidanjem ni prilikom tuširanja i sličnih 'mokrih' radnji, a ako i želite pratiti svoje životne aktivnosti, logično je da je ni ne želite skinuti.

Narukvica SmartBand samostalno ne može obavljati nikakvu funkciju te ju je potrebno povezati s pripadajućim mobitelom na Androidu. Naravno, Sony preporučuje neki od svojih modela, no SmartBand će bez problema raditi i s konkurencijom. Prema Sonyjevim navodima, SmartBand podržavaju uređaji LG Nexus 5, LG Nexus 4, Samsung Galaxy Note III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S5, HTC One te HTC One M8.

Sony kaže da SmartBand bez punjenja može izdržati do pet dana, a što se poklapa s našim testovima. Uređaj se puni na način da ga jednostavno izvadite iz silikonskog dijela narukvice te preko pripadajućeg USB utora, a za potpuno punjenje potrebno je oko sat vremena.

Aplikacija Lifelog radi potiho i bilježi vaš život

Kako biste koristili narukvicu SmartBand, potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta - osim same narukvice, bit će vam potreban bilo koji mobitel na Androidu, verzije 4.4 i više, koji sadrži mogućnost povezivanja Bluetooth ili NFC vezama te Sonyjeva aplikacija Lifelog. Aplikaciju je moguće preuzeti besplatno.

Nakon pokretanja, aplikacija će zatražiti povezivanje sa Smartbandom, što se odvija potpuno bezbolno. Od ovoga trena o svim vašim tjelesnim i još nekim drugim aktivnostima brine aplikacija Lifelog. Naravno, potrebno je napraviti korisnički račun u Lifelogu, a možete iskoristiti svoje postojeće podatke sa servisa Sony Entertainment Network, ako ih posjedujete.

Aplikacija Lifelog

Ono što aplikacija prati doista je izdašno. Bilježit će potrošnju kalorija, broj koraka, vrijeme provedeno u hodu/trčanju, ukupno vrijeme spavanja, aktivnosti na društvenim mrežama (pod uvjetom da im pristupate preko mobitela na kojem se aplikacija Lifelog nalazi), vrijeme provedeno u slušanju glazbe, gledanju videozapisa, surfanju, korištenju fotoaparata.

Lifelog će sve aktivnosti zabilježiti te vam podatke servirati za aktualni dan, tjedan ili mjesec, a pojedinačno za ista razdoblja možete detaljno pogledati svaku od aktivnosti.

Nije da nema mana

Tijekom desetodnevnog korištenja narukvice SmartBand, na prste jedne ruke možemo nabrojati slučajeve u kojima su jednostavno odspojila od mobitela iako joj je baterija bila napunjena, a što ćemo istaknuti kao nedostatak. Drugi nedostatak ističemo činjenicu da aplikacija Lifelog prekasno dojavljuje da će baterija u Smartbandu biti potrošena, tj. notifikacija se pojavi kada je baterija na tri posto punjenja.

Zaključak

Ako ste u potrazi za gadgetom koji će prilično jednostavno pratiti vaše tjelesne, online te ostale aktivnosti, Sony SmartBand dobar je izbor. Naprednija rješenja konkurencije nude ponešto dodatnih mogućnosti, no to sa sobom nosi i nešto višu cijenu uređaja.

SmartBand ćete moći uskoro nabaviti u slobodnoj prodaji po cijeni od oko 750 kuna, no besplatno je možete nabaviti ako kupite mobitel Sony Xperia Z2