PROJEKT SUNROOF

Google zna isplati li se postaviti solarne panele

18.08.2015 u 10:31

Bionic
Reading

U Googleu žele pomoći svima koji namjeravaju iskoristiti energiju koju odašilje naša matična zvijezda. Projekt Sunroof nudi novu uslugu, 'mapu s blagom solarne energije' uz pomoć Googleovih Karata. Za nama kasne skoro pa devet mjeseci

Sunroof će vlasnicima kuća i drugih objekata dati informacije o tome koliko solarne energije mogu proizvesti na njihovom krovu, kao i koliko novca će uštedjeti instaliraju li solarne panele.

Aplikacija koristi podatke iz Karata koji prethodno nisu imali praktičnu primjenu. Recimo, 3D modeliranje upotrijebljeno je za izračun količinu prostora na krovu zgrade na koji solarni paneli mogu stati.

Analizira i poziciju Sunca tijekom godine (što je važno zbog insolacije i kuta pod kojim zrake padaju na panele), kao i tip naoblake te temperaturu uobičajenu za taj dio svijeta. U obzir uzima čak i sjenu koju bacaju obližnji objekti.


Pokaže li se računica povoljnom i padne li odluka o instalaciji, Sunroof će predložiti tvrtke u blizini koje mogu instalirati solarne panele. Sunroof je zasad dostupan samo stanovnicima Bostona, San Francisca i Fresna, ali u Googleu planiraju proširiti uslugu na cijelo područje Sjedinjenih Država, kasnije i na svijet .

U Hrvatskoj imamo sličan projekt od kraja prošle godine. Građani Zadra i Zagreba mogu izračunati solarni potencijal svojih krovova za potrebe ugradnje solarnih sustava za električnu energiju besplatno pomoću web aplikacije koju testiraju u sklopu međunarodnog projekta i-Scope, sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Introducing Project Sunroof


Više:Verge