BRZ RAST

Možete li pogoditi tko je postao šampion solarne energije?

07.02.2017 u 12:19

Bionic
Reading

Ako ste pomislili na Kinu, u pravu ste. U toj državi su tijekom prošle godine više nego udvostručili kapacitete za proizvodnju električne energije pomoću Sunca

Kina nije prva država koja bi nam pala na pamet kad su zaštita okoliša i proizvodnja čišće energije u pitanju. Između ostalog, zbog ovisnosti o energiji proizvedenoj sagorijevanjem ugljena kineski gradovi često muku muče sa smogom i drugim oblicima zagađenja.

No, prema podacima kineske Uprave za energetiku proizvodnja solarne električne energije više se nego udvostručila tijekom 2016. godine te dosegla 77,42 gigavata, što je Kinu postavilo na prvo mjesto top-liste proizvođača po kapacitetima. Gledano razmjerno po stanovništvu ne stoji tako dobro: Njemačka, Japan, pa čak i Sjedinjene Države bolje kotiraju.

Solarna energije trenutno čini kap u moru kineske proizvodnje - tek jedan posto. Ali, do 2020. planiraju dodati još više od 110 gigavata, kao i povećati udio korištenja nefosilnih goriva u proizvodnji energije sa sadašnjih 11 na 20 posto do 2030.

Više: Engadget