PRAVA FOTKA

Snimljen najmanji planet izvan našeg sustava!

04.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Astronomi europske svemirske promatračnice (ESO) snimili su izravno fotografiju dosad najmanjeg egzoplaneta

Moćni instrumenti postavljeni na zemaljske, a osobito svemirske teleskope do sada su uspjeli otkriti na tisuće planeta izvan Sunčevog sustava, međutim, tek desetak ih je izravno snimljeno. Egzoplaneti se uglavnom otkrivaju neizravno pomoću dvije metode – mjerenjem pada sjaja matične zvijezde tijekom tranzita (zbog prolaska planeta ispred diska zvijezde pada njezin sjaj) ili na temelju teturanja zvijezde pod utjecajem gravitacije planeta (planet privlači zvijezdu malo u stranu na kojoj se nalazi kao što disk poteže bacača koji njime zamahuje).

Izravno snimanje planeta izuzetno je zahtjevno – za sada je moguće snimiti samo plinovite divove poput Jupitera, a i za takve pothvate potrebna je najsofisticiranija tehnologija.

Zviježđe Kobilica

U novom istraživanju astronomi Vrlo velikog teleskopa (VLT) snimili su u infracrvenom spektru planet četiri do pet puta veći od Jupitera što je najmanje tijelo ikada snimljeno izvan Sunčeva sustava. Prva fotografija egzoplaneta napravljena je prije osam godina.

Novootkriveni planet HD 95086 b na nebu se kreće zajedno s mladom zvijezdom HD 95086. Snimke su napravljene uz pomoć adaptivne optike NACO koja smanjuje utjecaj atmosfere čine se postižu velika oštrina i mala iskrivljenja. HD 95086 b se okreće oko matične zvijezde na udaljenosti 56 puta većoj od razdaljine između Zemlje i Sunca, odnosno dva puta većoj od udaljenosti između Neptuna i Sunca. Sustav se nalazi u zviježđu Kobilice i od nas je udaljen oko 300 svjetlosnih godina. Temperatura na površini planeta vjerojatno je oko 700 stupnjeva Celzijevih. To znači da bi u njegovoj atmosferi moglo biti vodene pare i metana. Matična zvijezda HD 95086 vrlo je mlada – između 10 i 17 milijun godina, malo je veća od Sunca, a okružena je ostacima diskom prašine i plinova.

Član istraživačkog tima Gaël Chauvin kaže da će planet biti idealno tijelo za proučavanje budućim instrumentom SPHERE na VLT-u. 'Možda će on u sustavu otkriti i unutrašnje planete, ako postoje', rekao je Chauvin.

Anne-Marie Lagrange kaže da se udaljeni položaj planeta može objasniti na više načina. 'Moguće je da je nastao okupljanjem kamenja u krutu jezgru koja je potom polako privukla plinove iz okoliša te stvorila gustu atmosferu ili je pak nastao od nakupina grudica plinova čije su formiranje pokrnule nestabilnosti u disku', objasnila je.

Na gornjoj fotografiji matična je zvijezda prekrivena kako bi se mnogo slabiji sjaj planeta bolje vidio.