U AMERICI, NARAVNO

Smrtna kazna strijeljanjem najavljena na Twitteru

18.06.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Javni tužitelj države Utah na svom je Twitter kanalu najavio izvršenje smrtne kazne nad ubojicom Ronniejem Leejem Gardnerom, koji je ubijen na neobičan način - strijeljanjem

Sinoć oko ponoći po lokalnom vremenom u američkoj saveznoj državi Utah javni tužitelj Mark Shurtleff sa svog je iPhonea poslao tweet da je naredio izvršenje smrtne kazne nad Ronniejem Leejem Gardnerom. Ranije toga dana najavio je da će biti izvršena smrtna kazna strijeljanjem u državi Utah, a poslije naredbe o izvršenju Shurtleff je najavio konferenciju za novinstvo čim mu dojave da je Gardner mrtav.

Ljudi doista pišu svašta na Twitteru , ali je prilično velik broj korisnika Twittera bio iznenađen Shurtleffovom najavom egzekucije. Mnogi su izrazili negodovanje nedostatkom takta američkog javnog tužitelja, a dosta ih se zgrozilo nad metodom izvršenja smrtne kazne koja je bila strijeljanje. Naime, strijeljanje ne postoji već dugi niz godina kao sredstvo izvršenja smrtne kazne u Americi, ali je bilo aktualno u državi Utah kada je Gardner osuđen pa je primijenjeno na njemu.

Gardneru je suđeno za ubojstvo barmena Melvyna Otterstroma koje je izvršio 1984. Prilikom sudskog procesa  pobjegao je i u bijegu ubio odvjetnika Michaela Burdella. Uhvaćen je i osuđen na smrtnu kaznu strijeljanjem koja je izvršena u noći sa 17. na 18. lipnja 2010. godine.