TEHNO SAVJETI

Ostavljate smartfon na punjaču preko noći? To možda i nije najpametnije

16.02.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih mitova o smartfonima vezan je uz telefone koji, ostavljeni na punjaču preko noći, zbog preopterećene baterije odjednom eksplodiraju ili se zapale. Otkrili smo uzroke, pobrojali argumente i saželi razloge zbog kojih ova priča drži, odnosno ne drži vodu

Smartfoni su postali dijelom naše svakodnevice, no mnogi od nas i dalje nisu sigurni kako točno funkcioniraju - internetom kruže priče o baterijama koje se prepune i eksplodiraju na noćnom ormariću dok brojni samozvani tehnološko znalci dijele savjete koji možda nisu istiniti. Jedna od najčešćih zabluda vezanih uz smartfone je ostavljanje na punjaču preko noći. Koliko to može oštetiti bateriju ako se u nekom trenu smartfon napuni i možete li to spriječiti? Imamo odgovor.

Za početak - evo kako rade baterije

Smartfoni koriste litij-ionske baterije. Baterije imaju dvije elektrode - jednu od grafita i drugu od litij-kobalt-oksida. Između njih se nalazi tekući elektrolit koji litijevim ionima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smjeru.

Baterije, odnosno njihov životni vijek broji se u ciklusima. Primjerice iPhone može zadržati 80 posto izvornog kapaciteta nakon 500 punih ciklusa. Ciklus punjenja opisuje se kao trošenje sto posto kapaciteta baterije, ali ne u jednom potezu - u jednom danu možete potrošiti 60 posto i napuniti bateriju, a u drugom 40, i tek ćete nakon toga 'odraditi' jedan ciklus. Tim rečeno, baterija s vremenom gubi kapacitet, a vi možete poduzeti korake kako biste joj očuvali zdravlje.

Što utječe na trajnost baterije?

Životni vijek baterije ovisi o rastu otpora ili impedancije unutar baterije. Držanje baterije punom povećava postotak parazitskih reakcija, što s vremenom rezultira postupno povećanim rastom impedancije. Sličnu situaciju imamo kod praznih baterija. Spuštanje baterije na 'nulu' ubrzava niz kemijskih reakcija koje rezultiraju bržom degradacijom.

Na zdravlje baterije također utječe opterećenje uzrokovano zahtjevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni) te rezultirajućom povećanom temperaturom koja, ako je dovoljno visoka, uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju. Još jedan faktor o kojem se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem s brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj mjeri utječe i na napajanje vašeg mobilnog uređaja.

Također vodite računa o tome da koristite službenu opremu ili certificiranu zamjenu. Jeftini punjači bez certifikata ne samo da ugrožavaju životni vijek baterije - oni mogu oštetiti vaš smartfon.

Koliko je opasno spajati smartfon na punjač preko noći?

Svi smartfoni, pogotovo oni noviji, mogu prepoznati kad su potpuno napunjeni i odmah prekinuti punjenje - na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu. Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane točke odsijecanja - softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna te pažljivo prate koliko ju možete isprazniti ili napuniti.

Ostavljanje mobitela na punjaču preko noći neće nanijeti štetu bateriji, ali će se ona ipak postupno trošiti. U nekom će trenutku pasti za jedan posto i onda će se opet napuniti na sto posto. Proizvođači poput Applea ovome su doskočili praćenjem vremena kad se korisnik obično budi i tempiranjem početka punjenja sat vremena prije buđenja kako do gore spomenute degradacije ne bi došlo. Ovo je, podsjećamo, manje štetno od pregrijavanja i mehaničkih oštećenja te, ističe Digitaltrends, ovisi o kvaliteti materijala.

Koji je najbolji način punjenja telefona?

Punjenje smartfona u 'malim' instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije. Kao što ste vjerojatno već čuli, za maksimalni životni vijek baterije predlaže se punjenje između 20 i 80 posto.

Ukratko:

Ako želite poboljšati učinkovitost baterije vašeg smartfona, držite se ovih kratkih naputaka:

  • Uvijek koristite službene punjače ili one s jasnim certifikatom
  • Ne dozvolite pregrijavanje uređaja. Ako treba, izvadite ga iz maskice preko noći
  • Držite bateriju tako da bude napunjena između 20 i 80 posto
  • Ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije
  • Ako ne gasite telefon tijekom punjenja, ne koristite zahtjevne aplikacije
  • Koristite brzo punjenje samo ako je to nužno