NOVA METODA I U HRVATSKOJ

Slomljene kosti zacjeljuju bez gipsa i terapije

Traumatologija gips lom noge

Traumatologija gips lom noge

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

U Hrvatskoj je ovih dana obavljena prva neinvazivna operacija ruke po revolucionarnoj metodi MIROS koja pacijentima omogućuje vrlo brz oporavak bez bolova, bolovanja i dugog procesa rehabilitacije

Pacijent Božidar Mikuš (23) iz Laza kraj Nove Bistrice pao je na stepenicama svoje kuće i slomio palčanu kost, a već nekoliko dana nakon operacije na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb osjeća se odlično i koristi ruku. Za liječenje mu nisu trebale ni longeta ni gips ni fizikalna terapija.

Europa je već primjenjuje

Metoda je već usvojena u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, a očekuje se da će je uskoro početi prakticirati i Nijemci. U Hrvatskoj su je prvi primijenili profesori Miroslav Smerdelj i Ranko Bilić

'To je metoda koju je u Italiji razvio prof. Mario Tangari prije nekoliko godina. Dosada je napravio preko 4000 operacija', rekao je za tportal prof. Smerdelj.

'On ju je primijenio na više zglobova: na području ručnog zgloba, na cijeloj šaci, na ramenu i gležnju – dakle na krajevima dugačkih kostiju. Na lomove ručnih zglobova otpada od 10 do 15 posto svih fraktura, što znači da je to najčešći prijelom. Kandidati za liječenje su uglavnom mladi, aktivni ljudi i starije osobe koje boluju od osteoporoze. MIROS je osobito aktualan u vrijeme zime i poledica. Klasičnom metodom često se ne dobiva idealna repozicija kostiju. Posljedica može biti slabija pokretljivost zgloba, a s vremenom i bolovi te razvoj artroze – ozljede hrskavice. Gips se obično nosi oko šest tjedana, a nakon toga morate ići na fizikalnu terapiju kako biste razgibali zglob. Novom metodom, koja je minimalno invazivna jer se učvršćenje stavlja bez rezova, izravno kroz kožu, postiže se idealna repozicija i stabilizacija. No najvažnije je to da bolesnik odmah, neposredno nakon operacije pomiče zglob te nema potrebe za rehabilitacijom. Dakle, ako je netko novinar kao vi, već nakon tri dana može sjesti za računalo', objasnio je prof. Smerdelj.

Operacija se može izvesti u 10-ak minuta

'Božidar Mikuš prvu će kontrolu imati za oko šest tjedana, i to ambulantno. Kada mu se izvuku žice, bez anestezije, jer je zahvat bezbolan, moći će odmah ići kući. Naša prva operacija trajala je oko sat vremena, međutim prof. Tangari je izvodi u desetak minuta. S vremenom, kada se uvježbamo, i mi ćemo je moći izvoditi u istom vremenu.

Naš glavni ekspert za šaku prof. Bilić i ja otišli smo u Rim i usvojili metodu. Ona je već registrirana u Hrvatskoj, međutim trebalo bi sve uskladiti s HZZO-om kako bi se izvodila na račun osiguranja. Za prvu probnu operaciju dobili smo donacije. Naša je želja da educiramo traumatologe tako da MIROS uđe u primjenu u cijeloj Hrvatskoj. Iskusni kirurzi je mogu savladati u roku od nekoliko dana. Tehnika bi očito smanjila troškove zdravstva jer ne bi bilo dugih bolovanja i rehabilitacija.'

Cijena - od 400 do 750 eura

Prof. Smerdelj ističe da cijena operacije nije velika, osobito ako se u obzir uzmu njezine prednosti.

'Najskuplji u cijeloj operaciji su repromaterijali - žice i gumbi koji stvaraju presiju, a zaštićeni su patentom. Njihova je cijena između 400 i 750 eura, ovisno o dužini slomljene kosti.

Ne znam kako će se riješiti taj ekonomski dio. Zdravstveno pokriva brojne druge metode, međutim problem nastaje kada dođete i tražite Mercedes umjesto 'fiće'. Prije nekoliko godina donio sam iz SAD-a jednu odličnu metodu liječenja hrskavice, no obavili samo jednu operaciju. Metoda MIROS bila bi velika dobrobit za pacijente. U zimskom razdoblju u traumatološku bolnicu dolaze na stotine pacijenata s takvim prijelomima. Smatram da bi se u konačnici tehnika isplatila', zaključio je prof. Smerdelj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!