UMOR KAO ALKOHOL

Sjedate za volan umorni? Isto je kao da ste pijani!

09.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Vozači koji spavaju manje od pet sati na cesti su opasni kao i oni koji su pijani, dokazala je nova studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama

Vozači koji se ne naspavaju jednako su opasni kao i pijani vozači, pokazuju rezultati nove studije o učincima umora na vožnju.

Prema studiji Zaklade za sigurnost u prometu, dijela američkog AAA-a, odnosno njihovog pandana našem HAK-u, gubitak samo nekoliko sati sna predstavlja gotovo dvostruko veći rizik u usporedbi s vozačima koji su spavali preporučenih sedam ili više sati.


Dr. David Yang, izvršni direktor Zaklade za sigurnost u prometu AAA-a, izjavio je: 'Ne možete spavati manje sati i očekivati da ćete sigurno voziti. Naše istraživanje pokazuje da vozač koji je spavao manje od pet sati ima rizik od sudara usporediv s osobom pod utjecajem alkohola.'

Studija je pokazala da nedostatak sna ima sličan učinak kao i pijanstvo - sporije reflekse i veći stupanj nepažnje. The Sleep Council iz Velike Britanije procjenjuje da trećina Britanaca spava samo pet do šest sati tijekom noći, što ih dovodi do 1,9 puta većeg rizika od sudara.

Na uzorku od 4751 nesreće u SAD-u istraživanje je otkrilo da je pospanost vozača izazvala sedam posto svih nesreća i 21 posto nesreća sa smrtnim posljedicama. U Velikoj Britaniji je umor vozača povezan s jednim od deset prometnih smrtnih slučajeva.