OPREZNO!

Siri zna sve vaše prljave tajne (i šalje ih Appleu)

24.04.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Siri sve korisničke upite 'anonimno' šalje u Apple gdje ostaju pohranjeni sljedeće dvije godine kako bi 'pomogli daljnjem razvoju aplikacije'

Kada je Apple predstavio 'osobnog asistenta', Siri, brojni su korisnici isprobali njene mogućnosti pronalaženja relevantnih odgovora postavljanjem neobičnih i glupih pitanja.

Ono što nisu znali je da Siri svaki njihov upit pohranjuje i šalje Appleu.

Svako pitanje o tome hoće li se Siri udati za njih, gdje je najbliži sex shop ili u koliko sati počinje gay parada, poslano je Appleu.

Naime, kako piše Wired, nakon što korisnik po prvi put aktivira Siri, sustav pohranjuje uzorak glasa i dodjeljuje mu jedinstven broj. Svaki sljedeći put, sustav prepoznaje glas i povezuje ga s tim brojem i prethodnim upitima.

Pozitivno u cijeloj situaciji je da Apple ne zna od koga pitanja dolaze, jer Siri ne šalje nikakve podatke o korisniku. Glas i jedinstveni broj 'povezani' su otprilike šest mjeseci, nakon čega se brišu, ali Appleu ostaju podaci o samim upitima.

U prijevodu, Apple zna da je netko tražio upute do sex shopa, ali ne i tko.

Međutim, iako se podaci prikupljaju anonimno, kako bi Apple poboljšao Siri, to ne znači da vas zahvaljujući njima nije moguće identificirati.

Stoga, kad sljedeći put poželite Siri upitati koji su simptomi neke spolne bolesti, a nakon toga koji romantični film igra u kinima, suzdržite se.