UPOZORENJE IZ UN-A

Šef UN-a: 'AI donosi krizu s kojom se ne znamo nositi, a tech tvrtke jure za profitom'

18.01.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Velike tehnološke tvrtke bezobzirno jure za profitom od umjetne inteligencije. Potrebno je hitno djelovati kako bi se ublažili rizici, upozorio je prvi čovjek Ujedinjenih naroda

U žestokom napadu na tehnološke multinacionalke, glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako svaki napredak u generativnoj umjetnoj inteligenciji povećava prijetnju od neželjenih posljedica.

Povezao je rizike od umjetne inteligencije s onima koje donosi klimatska kriza, istaknuvši kako međunarodna zajednica nema strategiju kako bi se s njom mogla nositi.

Guterres je pozvao predstavnike tehnološke industrije na suradnju s vladama na postavljanju zaštitnih ograda za umjetnu inteligenciju.

Dodao je kako ta tehnologija ima ogroman potencijal za održivi razvoj, ali i kako će, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, vrlo vjerojatno pogoršati nejednakost.

Upozorio je kako moćne tehnološke tvrtke već jure za profitom bezobzirno zanemarujući ljudska prava, osobnu privatnost i društveni utjecaj.

Tehnološke tvrtke tvrde kako postavljaju sustave za sprječavanje korištenja umjetne inteligencije u kriminalne ili druge zlonamjerne svrhe. Inzistiraju na tome kako će nova tehnologija stvoriti više radnih mjesta nego što ih uništava.

Ali, Guterres smatra kako je potrebno učiniti znatno više, tvrdeći kako vlade i međunarodna tijela poput UN-a trebaju odigrati ulogu u osiguravanju da umjetna inteligencija donese dobrobit svijetu.

Kako ne produbiti digitalni jaz?

Njegovo savjetodavno tijelo veće je dalo preliminarne preporuke o upravljanju umjetnom inteligencijom.

No, također je pozvao na zajednički rad na okvirima upravljanja rizikom za trenutni razvoj umjetne inteligencije, kao i za praćenje i ublažavanje budućih šteta. Ujedno je potrebno premostiti digitalni jaz, umjesto što ga produbljujemo.

Glavni izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman upozorio je kako je napredak na području stvaranja i korištenja energije neophodan kako bi se ispunili budući zahtjevi umjetne inteligencije, jer će potrošnja biti znatno veća od očekivane.

Kao poželjne opcije istaknuo je klimatski prihvatljivije izvore energije, kao što su nuklearna fuzija ili jeftinija solarna energija i skladištenje.

Guterres je također kritizirao tvrtke koje proizvode fosilna goriva zbog sprječavanja napretka u klimatskim promjenama.

Naglasio je kako je postupno ukidanje fosilnih goriva bitno i neizbježno. Nikakvo izvrtanje ili zastrašivanje to neće promijeniti.

'Moramo djelovati sada kako bismo osigurali pravedan i pravičan prijelaz na obnovljivu energiju', rekao je, a prenosi Guardian.