KAKVA BLAMAŽA

Elon Musk pokušao robota Optimusa prikazati sposobnijim nego što jest

17.01.2024 u 12:15

Bionic
Reading

Korisnicima X-a trebalo je manje od pola sata da u video zapisu pronađu dokaz kako Teslin robot ne djeluje samostalno

Elon Musk je na X-u objavio video Teslinog humanoidnog robota Optimus dok slaže majicu.

Impresivan pothvat, s obzirom na to da se sa slaganjem odjeće prije odlaganja u ormar muči veliki broj ljudskih bića. Šteta što je taj video... pa, ne onakav kakvim se isprva čini.

Sve veći broj tvrtki razvija robote koji u sve većoj mjeri rade u skladištima i tvorničkim halama, gdje zamjenjuju ljude na opasnim, teškim i repetitivnim zadacima. Za obavljanje kompleksnih zadaća nije dovoljno naučiti robota kako hodati na dvije noge i balansirati.

Stoga je izvršni direktor tvrtke Figure Brett Adcock privukao prilično pozornosti kada je prikazao njihova robota 01 kako autonomno upravlja aparatom za kavu, nakon što je to naučio samo gledajući hrpu videa ljudi koji rade to isto.

Musk mu je odgovorio videom u kojem Teslin robot Optimus radi nešto puno zahtjevnije: izvlači majicu kratkih rukava iz košare i uredno je slaže.

Ako ste se ponadali kako će nas roboti uskoro zamijeniti u tom prilično dosadnom poslu, morat ćemo vas razočarati. Naime, pokazalo se kako Optimus ne slaže tu košulju sam.

Njime upravlja čovjek putem teleprisutnosti, što je Musk i priznao, ali tek nakon što su ga javno prozvali. Konkretno, oglasio se dvadesetak minuta nakon što je korisnica TeslaLisa ukazala na rukavicu za kontrolu teleprisutnosti, koja je također u kadru.

Autonomija i teleprisutnost, naravno, nisu baš ista razina postignuća. Zašto je Musku i Tesli bila potrebna ova blamaža? Nema, čini se, jasnog odgovora na do pitanje. Optimus je sposoban za različite oblike fine kontrole pokreta, ali po tome nije naročito jedinstven. Što može učiniti sam? E, to je već druga stvar...

U nadolazećim mjesecima i godinama možemo očekivati lavinu ovakvih malih videozapisa, kako će humanoidni roboti posvuda početi stjecati osnovne sposobnosti, zatim savladavati složenije zadatke i na kraju obavljati čitave samostalne poslove u dinamičnim, potencijalno čak i kaotičnim okruženjima.

Uvelike smo još u ranoj fazi razvoja humanoidnih robota opće namjene. Ali, kao što Toyotin napredak 'velikog modela ponašanja' pokazuje, utjelovljena umjetna inteligencija brzo podiže razinu svoje sposobnosti gledanja i učenja. Sposobna je razlikovati uspjeh od neuspjeha i zatim pokrenuti milijune simulacija kako bi otkrila kako upotrijebiti vlastita 'tijela' za obavljanje istog posla, ispravljajući pogreške usput.

Ta vrsta napretka očekuje se i od Tesle, no ne i pokazna vježba što robot može učiniti dok njime upravlja čovjek, piše New Atlas.