TEHNO SAVJETI

Naoružajte se strpljenjem: ChatGPT Store je otvoren, znate li kako ga koristiti?

17.01.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Trgovina tvrtke OpenAI nije još dostupna svima, a nema ni sustav koj bi vam mogao pomoći u snalaženju među milijunima chatbotova

OpenAI je nedavno otvorio GPT Store, u kojoj nudi izbor prilagođenih GPT-ova koje je izradila zajednica sa specijaliziranim robotima za brbljanje u rasponu od pisanja i dizajna do programiranja i podizanja produktivnosti.

Evo kako doći do nje i pronaći alate koji su vam potrebni.

Kako pristupiti GPT Storeu?

Za pristup i korištenje nove GPT trgovine potrebna je pretplata na ChatGPT. Samo korisnici s korisničkim računima za ChatGPT Plus, ChatGPT Teams ili ChatGPT Enterprise moći će koristiti katalog prilagođenih GPT-ova.

Također vam je potrebna pretplata na ChatGPT ako želite izraditi vlastiti prilagođeni GPT.

Međutim, ni premium pretplatnici možda neće moći odmah pristupiti GPT Storeu. Naime, OpenAI postupno omogućuje pristup u serijama, pa ćete možda morati čekati na red, čak ni ako ste pretplatnik. Ako još nemate pristup, povremeno provjerite svoj korisnički račun i budite strpljivi.

Korisnici bez premium pretplate zasad mogu pregledavati GPT katalog, ali ga neće moći koristiti.

Kako znate kada vam je odobren pristup?

Na lijevoj bočnoj traci sučelja za ChatGPT trebali biste vidjeti opciju Explore GPTs umjesto uobičajene Explore. Ako je prisutna i aktivna je, možete se baciti na istraživanje.

Kako pronaći najbolje prilagođene GPT-ove u GPT Storeu?

1) Kliknite Explore GPTs na lijevoj bočnoj traci kako biste otvorili trgovinu.

2) Na vrhu stranice trgovine vidjet ćete istaknute kategorije kao što su Writing, Productivity, Programming, Research i Analysis te DALL-E za generiranje slika.

Kliknite kategoriju kako biste otvorili popis prilagođenih GPT modela s najboljom izvedbom u toj specifičnoj kategoriji.

3) Također možete koristiti traku za pretraživanje za pronalaženje GPT-ova prema ključnoj riječi ili srodnim pojmovima.

4) Kada pronađete GPT koji želite isprobati, kliknite ga kako biste otvorili pojedinačnu GPT stranicu.

5) Na GPT stranici vidjet ćete informacije o tome što taj model nudi.

6) Nakon testiranja GPT-ja koji dobro rješava vaš problem, kliknite naziv GPT-ja u gornjem lijevom kutu stranice, zatim kliknite Keep in sidebar u bočnoj traci. Time ćete spremiti taj GPT na bočnu traku zajedno s vašom poviješću razgovora radi lakšeg budućeg pristupa.

Imajte na umu kako GPT Store trenutno nije naročito nije pregledan i nema sustav ocjenjivanja, niti išta slično što bi vam moglo pomoći u snalaženju.

Dok se u OpenAI-ju ne odluče na uvođenje takvog sustava prepušteni ste sami sebi i vlastitoj procjeni.

Isplati li se nadograditi na ChatGPT Plus za korištenje prilagođenih GPT-ova?

Ako vas GPT-ovi zanimaju ili su vam potrebni za posao ili obrazovanje, vjerojatno se isplati izdvojiti 20 američkih dolara kako biste vidjeli vidjeli što se sve nudi.

Uz to, unaprijed pripremljeni GPT-ovi trebali bi pojednostaviti postavljanje upita, što bi vama moglo olakšati život. Pogotovo ako uspijete naći nešto što rješava konkretan problem s kojim ste suočeni, piše Make Use Of.