I MAKSI BONUS

Šef Applea dobio dva posto povišice

30.12.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Na račun Tima Cooka ove je fiskalne godine sjelo 4,25 milijuna dolara (oko 25 milijuna kuna), dva posto više nego lani. Izgubio je gotovo još toliko jer je Appleova dionica podbacila u odnosu na očekivanja

Od iznosa isplaćenog Cooku 1,4 milijuna dolara (oko 8,2 milijuna kuna) otpada na plaću, 2,8 milijuna (oko 16,5 milijuna kuna) na bonus, manje od 60 tisuća dolara (oko 355 tisuća kuna) na ostale troškove, a 35 tisuća dolara (oko 206 tisuća kuna) Appleov šef je dobio za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Zajedno s još četiri visoko rangirana direktora, dobio je bonus u maksimalnom iznosu (plaća puta dva) zbog toga što su neto prodaja i operativni prihod premašili zadane ciljeve, piše Computerworld

Apple je time na isti način nagradio sve svoje čelne ljude, što nije uobičajena praksa. U Microsoftu, recimo, imaju različite bonuse za top menadžere, ovisno o poziciji koju zauzimaju. U Appleu smatraju kako je uspjeh rezultat timskog rada, pa ga tako treba i honorirati.

Cooka, naravno, još uvijek čeka milijun dionica koje je dobio nakon što je preuzeo kormilo tvrtke, a koje će moći unovčiti 2016. odnosno 2021. godine. U vrijeme kad ih je dobio procijenjena vrijednost bila im je 383 milijuna dolara. Da ih sad unovči, dobio bi 560 milijuna dolara.

Zanimljivo, Cook je tražio da ih se - umjesto u dvije ogromne rate - isplati tijekom desetogodišnjeg razdoblja te da se isplata veže uz Appleove rezultate poslovanja. Po njegovom prijedlogu, ako kompanija nije u prvoj trećini S&P-ovog popisa 500 najboljih kompanija po povratu koji ostvaruju dioničari, ostat će bez pristojnog broja dionica. Tako je već ostao bez četiri milijuna dolara (oko 23 milijuna kuna).