EKO GORIVO

Seat će koristiti gorivo iz otpadnih voda

01.11.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Seat i Aqualia stvorili su prvo 100% španjolsko biogorivo iz otpadnih voda što Seat čini i prvim brandom u svom sektoru i regiji koji koristi 100% izvorni bioplin

Aqualia, tvrtka koja se bavi poslovima s vodom na industrijskoj razini, ušla je sa Seatom u projekt Smart Green Gas.

Unutar njega će Aqualia proizvoditi autoplin (CNG vrstu, odnosno stlačeni zemni plin što treba razlikovati od LPG-a/UNP-a ukapljenog naftnog plina koji se kod nas koristi za gorivo u automobilima)  te će smanjiti emisiju CO2 do 80 posto u usporedbi s vozilima na benzinski pogon kod dva Seat Leona TGI. Njih je u probnoj fazi projekta proizvođač ustupio na testiranje.
 

Prema podacima Aqualije srednje veliko postrojenje za preradu otpadnihvoda može proizvesti više od 1000 kubičnih metara autoplina dnevno štoje dovoljno da 300 vozila prijeđu po 15.000 km godišnje.

Ovaj projekt, osim što predstavlja korak naprijed u razvoju kružnog gospodarstva i poboljšanja okoliša, privući će i istraživanje i stvaranje alternativnih goriva u španjolskom automobilskom sektoru za proizvodnju obnovljivog, 100 posto lokalnog plina čija je glavna prednost što u potpunosti koristi otpadne vode.

Smart Green Gas želi optimizirati i učiniti energetski sustav fleksibilnijim te postići veću sigurnost energije u EU, pružajući veću autonomiju i održivost gradovima u kojima će se jednog dana provoditi ovaj sustav obrade otpadnih voda.