INVESTICIJA

Saudijci ulažu milijarde u Uber, a brane ženama za volan

03.06.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Uber je dobio 3,5 milijarde dolara od vlade Saudijske Arabije, koja ženama brani upravljanje automobilom. Kazna predviđena za prijestupnice bičevanje

Ne samo što Saudijke ne smiju biti za volanom, već im je zabranjeno voziti se s muškarcem koji im nije suprug ili brat.

Prije tri godine dvije Saudijke su privedene nakon što su ih uhvatili kako voze. Bile su pošteđene bičevanja, ali policija ih je zadržala u pritvoru sve dok njihovi supruzi nisu došli po njih, a one potpisale izjavu kako više nikad neće voziti.

Runda investicije stiže u vrijeme kad američki zakonodavci traže objavljivanje 28 stranica dugog prepravljenog dijela izvješća u kojem se naznačuje moguća umješanost Saudijaca u terorističke napade 11. rujna 2001. godine, kao i rodbini žrtava otvara mogućnost podizanja tužbe protiv Saudijske Arabije.


Kraljevstvo kojemu ljudska prava nisu prioritet tako sad stoji rame uz rame s Jeffom Bezosom, Googleom, Microsoftom i nizom drugih investitora koji su uložili novac u Uber. Travisu Kalanicku, izvršnom direktoru Ubera, to neće ni najmanje smetati. Dapače, dočekat će Yasira Al Rumayyana, predstavnika saudijskih vlasti u Uberovom nadzornom odboru, raširenih ruku.

'Drago nam je što Saudijska Arabija ima povjerenja u naše poslovanje dok nastavljamo širiti globalnu prisutnost. Prema našem iskustvu, Saudijska Arabija je odličan primjer kako Uber može donijeti korist putnicima, vozačima i gradovima. Veseli nas partnerstvo u podršci gospodarskim i društvenim reformama', navedeno je u Kalanickovoj izjavi za javnost.

Više:Gawker