10GB/S

Samsung možda ima najveći, no Seagate ima najbrži SSD pogon na svijetu

11.03.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Na OPen Compute Project Summitu u San Joseu, Seagate predstavlja nove NVMe SSD pogone opakih tehničkih karakteristika. Dok je Samsung nedavno oboio rekord kad je riječ o kapacitetu SSD-a, Seagate ide na nešto drugo - brzinu od 10GB/s

Najavljeni SSD pogoni bit će namijenjeni PCIe x16 i x8 sučeljima, uz maksimalnu propusnost od 10GB/s i 6,7GB/s. Za sada nisu poznati svi tehnički detalji no za očekivati je da će spomenuti brojevi biti i maksimalne sekvencijalne brzine učitavanja.

Ipak, baš kao i kod Samsungovog 15-terabajtnog SSD-a, ovdje je riječ o pogonima koji će svoju ulogu naći u raznim poduzećima i organizacijama kojima je potrebna velika brzina prijenosa podataka, posebno onima koji se bave podatkovnim servisima i poslužiteljima.


Čini se kako polako dolazi era u kojoj će uobičajenim tvrdim diskovima stići konačni 'čavao u lijes'. Dok će Samsungov i Seagateov pogon koštati nemalo, tehnologija je dovoljno uznapredovala da se u gotovo pravilnim razmacima može očekivati značajan pad cijene - a time i korisnost za krajnje potrošače.

Više detalja o novim pogonima koji stižu na ljeto je moguće pronaći na Seagateovim stranicama