SSD MONSTRUM

Samsungov suludi 15-terabajtni SSD pogon sada je i u prodaji

06.03.2016 u 08:17

Bionic
Reading

U 2,5-inčnoj kutijici korisnici (ili radije, poduzeća) sada mogu imati 16TB (15,36TB) podataka. Ovaj SSD pogon je Samsung prikazao još lani na Flash Memory Summitu, no stvar je sada dostupna za kupovinu. Štoviše, ne samo da je riječ o golemoj količini spremišnog prostora, već je i brzina jednako otkačenih 1.200MB/s

Model PM1633a SSD je uistinu nešto posebno, a Samsung tvrdi da su IOPS performanse nasumičnog učitavanja tisuću puta veće od tvrdih diskova SAS tipa, a sekvencijalno učitavanje i zapisivanje podataka je dvostruko brže od uobičajenih SATA SSD pogona.

Samsung je za potrebe ovog pogona napravio poseban firmware koji omogućuje paralelni pristup velikoj količini NAND flasha visoke gustoće. PM1633a pogon najvećeg kapaciteta podržava do 1DWPD (Data Writes Per Day), što znači da se 15,36TB podataka može zapisati na pogon bez greške, što je značajna razina pouzdanosti. Time Samsung posebno cilja na isplativost u poduzećima te se čini kako je era uobičajenih HDD pogona i službeno došla kraju.


Pored ovog najkapacitetnijeg pogona, Samsung je najavio kako će u liniji PM1633a stići još opcija tijekom godine - od 7,68TB, 3,84TB, 1,92TB, 960GB pa sve do 480GB. Kako su stvari krenule, SSD pogoni velikog kapaciteta uskoro će se naći i u potrošačkim uređajima - a valja reći tek - bilo je i vrijeme.

Za cijenu ovog monstruoznog SSD-a za poduzeća možda je ipak bolje ni ne pitati. Za sada.