'Za žene u znanosti'

Samo za doktorandice: Prijavite svoj rad i osvojite stipendiju programa koji je ove godine iznjedrio dvije nobelovke

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 09.11.2020 13:36
  • Objavljeno 09.11.2020 u 13:36
Kandidatkinje natječajnu dokumentaciju trebaju predati do 4. prosinca

Kandidatkinje natječajnu dokumentaciju trebaju predati do 4. prosinca

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Elnur Amikishiyev

Otvoren natječaj Nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' kojim će četiri doktorandice osvojiti stipendije

Petnaestu godinu zaredom L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su natječaj Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti'. Nove će četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, biti nagrađene pojedinačnim stipendijama vrijednim 5000 eura.

Kandidatkinje natječajnu dokumentaciju trebaju predati do 4. prosinca i pritom moraju zadovoljiti tri glavna uvjeta: moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u hrvatskim znanstvenim institucijama te moraju biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije.

O dobitnicama stipendija odlučuje Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice: Vidom Demarin, Krešimirom Nemecom, Vladimirom Paarom, Helenom Jasnom Mencer, Đurđicom Ugarković, Ivanom Vickovićem i Katicom Biljaković.

Poziv znanstvenicima da se jave i izbore za stipendije

Poziv znanstvenicima da se jave i izbore za stipendije

Izvor: Ostale fotografije / Autor: N.N.

Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti' puno je više od financijske potpore. Njime se javnosti želi približiti rad hrvatskih znanstvenica i njihovih znanstvenih dosega. Značaju ovoga programa na globalnoj razini svjedoči i činjenica da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa L'Oreal – UNESCO 'For Women in Science' dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju.

Amerikanka Jennifer Doudna sa Sveučilišta Berkeley i Francuskinja Emmanuelle Charpentier s Instituta Max Planck nagrađene su za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma te time postale tek šesta i sedma žena u povijesti koje su dobile Nobelovu nagradu za kemiju.

Svi detalji natječaja dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!