NEMA RAZLOGA ZA UZBUNU

Samo bez panike: Poveći asteroid neće udariti u Zemlju 2027. godine

03.05.2019 u 09:34

Bionic
Reading

Ako ste pomislili kako ćemo imati prilike uživo gledati katastrofični scenarij iz pjesme 'Smak svita' splitske skupine The Beat Fleet, imamo dobru vijest za vas: u pitanju je tek - vježba

Pratite li korisnički račun Europske svemirske agencije (ESA) na Twitteru, moguće je kako vas je prošlog tjedna šokirala objava o ogromnom asteroidu koji bi trebao udariti u Zemlju 2027. godine.

Ako ste pomislili kako ćemo imati prilike uživo gledati katastrofični scenarij iz pjesme 'Smak svita' splitske skupine The Beat Fleet, imamo dobru vijest za vas. To se ipak neće dogoditi.

Naime, ESA je jedna od više svemirskih agencija i organizacija koje sudjeluju u simulaciji situacije u kojoj ljudska rasa otkriva kako će u bližoj budućnosti veliki asteroid udariti u matični nam planet.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

To je vježba koju inače svake godine izvode američka svemirska agencija NASA i druga tijela u Sjedinjenim Državama izvode ne bi li ustanovili kako bi svijet trebao reagirati na tako zastrašujući događaj.

Jedan posto šanse za udar je dovoljno za uzbunu

Ove godine vježba je počela u ožujku, kad znanstvenici otkrivaju asteroid blizu Zemlje, širok do 335 metara, nazvan 2019 PDC. Trebao bi protutnjati pored nas 13. svibnja na sigurnoj udaljenosti od 19,3 milijuna kilometara. Ali, nakon što prate njegovo kretanje nekoliko tjedana shvaćaju kako će se ponovno vratiti 2027. godine, kada će postojati izgledi od jedan posto da će se zabiti ravno u nas.

Ne bi se reklo kako je jedan posto šanse nešto na što bi trebali obraćati pozornost, ali za stručnjake to je sasvim dovoljno kako bi prijetnju shvatili ozbiljno. Naime, asteroridi u blizini Zemlje obično ne dosegnu niti toliko.

U zamišljenom scenariju znanstvenici u srpnju ove godine otkrivaju više podataka o veličini asteroida 2019 PDC i putanji kojom se kreće. Nešto je manji od prvotnih procjena (oko 260 metara širine), ali ima značajno veće izglede za izravni sudar sa Zemljom.

Tijekom vježbe pravi znanstvenici pretvaraju se kako koriste alate koji ih u stvarnosti mogu upozoriti na opasnost, poput teleskopa Pan-STARRS smještenog u zvjezdarnici na Havajima. To je jedan od najvećih NASA-inih instrumenata za praćenje asteroida, bok uz bok s opremom iz projekta 'Catalina Sky Survey' u američkoj saveznoj državi Arizoni.

U simulaciju je uključen je i svemirski teleskom NEOWISE, koji služi za stvaranje kataloga brojnih asteroida koji su u orbiti oko Zemlje.

20 tisuća asteroida

U NASA-i su dosad otkrili oko 20 tisuća asteroida čija orbita prolazi blizu Zemlje. Oko 900 njih široki su jedan kilometar. Ukoliko bi asteroid te veličine udario u naš planet, mogao bi izazvati promjenu klime na globalnoj razini.

Asteroid korišten u simulaciji nije tako veliki pa katastrofa koja bi uslijedila ne bi bila globalnih razmjera, ali izvjesno je kako bi udar snage između 100 i 800 megatona nanio ogromnu štetu na velikoj površini.

mehanički putnik

Zbogom Opportunity, i hvala ti na divnim fotografijama s Marsa

Pogledaj galeriju

Radnja se u simulaciji odvija brže no u realnom vremenu, tako da će sudionice i sudionici uskoro imati priliku nositi se s problemima koje bi asteroid donio u budućnosti.

Iako ESA za simulaciju na svim tvitovima koristi hashtag #fictionalevent, dio korisnika Twittera ipak se preplašio jer nisu bili sigurni je li ipak riječ o stvarnom događaju.

Možemo li se obraniti?

Kako bi čovječanstvo moglo reagirati na ovakvu prijetnju? Jedno od mogućih rješenja predviđa slanje svemirske letjelice koja bi se zabila u asteroid i tako mu promijenila brzinu i smjer kretanja dovoljno kako bi promašio Zemlju.

U NASA-i već postoji konkretna misija kojoj je cilj isprobati ovo rješenje u svemiru. Letjelica u sklopu projekta 'Double Asteroid Redirect Mission' (DART) trebala bi biti lansirana 2022. godine i pokušat će promijeniti putanju malog nebeskog objekta koji kruži oko asteroida.

Zasad nije opažen asteroid kao što je 2019 PDC koji bi nas mogao zabrinuti. Ali, asteroid Apophis slične veličine (do oko 330 metara) zazvonio je na uzbunu kad je otkriven 2004. godine. Prve procjene govorile su kako ima 2,7 posto izgleda za izravan sudar sa Zemljom 2029. godine.

Od tada je pozornije promatran, pa je ustanovljeno kako će u proći na oko 30,5 tisuća kilometara od Zemlje, što je i dalje iznimno blizu (u dometu udaljenih komunikacijskih i nadzornih satelita), ali ipak dovoljno sigurno. Bit će to svakako dobra prilika za promatranje i proučavanje, piše Verge.