PRITISNUTI SANKCIJAMA

Rusi rade na svom smartfonu s Androidom: Evo zašto to neće biti baš jednostavno

07.03.2023 u 07:39

Bionic
Reading

Rusija želi izraditi svoj nacionalni operativni sustav i zamijeniti 85 posto inozemnog softvera domaćim. Prepreke s kojima se pritom susreće nisu male

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je suočena s egzodusom tehnoloških tvrtki i usluga.

U međuvremenu je udvostručila napore usmjerene postizanju tehnološke samodostatnosti, što uključuje izradu novog smartfona s operativnim sustavom Android.

Taj uređaj, koji još nema službeni naziv, izradit će u tvrtki National Computer Corporation (NCC), jednoj od najvećih ruskih IT kompanija.

Cilj je ambiciozan: prodati sto tisuća pametnih telefona i tableta do kraja ove godine. Kako bi to ostvarili, namjeravaju uložiti 132,9 milijuna američkih dolara i preuzeti deset posto ruskog tržišta do 2026. godine.

Ta je vijest stigla dan nakon što je američko ministarstvo trgovine zabranilo izvoz pametnih telefona i druge elektronike skuplje od 300 USD u Rusiju.

Stručnjaci su skeptični oko toga koliko je ruski plan doista ostvariv, kako zbog jeftine kineske konkurencije, tako i zbog mogućih problema s Googleom oko Androida.

Google, naime, više ne nudi aplikacije uz plaćanje na ruskom tržištu, kao ni nadogradnje za njih. Gmail, Maps, Play, YouTube i njegovi drugi besplatni servisi i dalje su dostupni.

Projekt novog pametnog telefona tek je jedan u nizu nastojanja postizanja samodostatnosti i ruske digitalne suverenosti. Za razvoj elektroničke industrije ruskim su tvrtkama obećana dosad neviđena sredstva, ali moguće je da neće svi poticaji rezultirati razvojem novog proizvoda, a nema ni jamstva da će taj proizvod biti uspješan.

Godinama sanjana samodostatnost

Ideju digitalnog suvereniteta Rusija promiče još od 2014. godine, kad su joj zbog okupacije Krima uvedene sankcije. Od tada vlasti sve više nastoje kontrolirati sadržaj na webu, protok podataka i infrastrukturu koja je potrebna za to, što im omogućava odvojiti Rusiju od ostatka svijeta.

Tako su Instagram, Facebook i Twitter blokirani u toj državi, što je potaklo uspon domaće društvene mreže VKontakte, ruske inačice Facebooka.

  • +7
Najveći laptop kućne izrade Izvor: Profimedia / Autor: Evan & Katelyn / Ferrari / Profimedia

Ruske tvrtke također nastoje primamiti građane koji koriste TikTok, Instagram i YouTube na domaće servise kao što su Yappy, Rossgram i RuTube. No te se platforme često kritizira zbog zastarjelog dizajna, malog broja korisnika ili previše državne promidžbe.

U svibnju je pokrenuta trgovina aplikacija RuStore te bi trebala zamijeniti App Store i Google Play. Prema podacima njenog vlasnika, tvrtke VKontakte, ima više od 10 milijuna korisnika.

Domaće umjesto inozemnog

Nakon sankcija zbog prošlogodišnjeg napada na Ukrajinu pojavile su se nove ideje za to kako osigurati tehnološku samodostatnost. Vlasti su pokrenule više inicijativa s ciljem stvaranja domaćih verzija inozemne elektronike, platformi online i softvera.

Više od tisuću tvrtki dosad je obustavilo ili smanjilo svoje poslovanje u Rusiji. Tijekom samo jednog mjeseca Cisco, SAP, Oracle, IBM, TSMC, Nokia, Ericsson, Samsung i Apple napustili su rusko tržište, što se odrazilo na niz drugih industrija. Prema podacima IDC-a, rusko IT tržište tijekom 2022. godine smanjilo se za 12,1 milijardu USD, odnosno 39 posto.

Ruske vlasti žele zamijeniti 85 posto inozemnog softvera domaćim pa su otvorile takozvane centre za zamjenu. Jedan od njih kao cilj ima stvaranje nacionalnog operativnog sustava za uređaje. Taj je plan tek u početnim fazama i nije poznato kad i kako bi se trebao razvijati.

Među softverima koji obećavaju je Aurora, operativni sustav za smartfone temeljen na Linuxu u vlasništvu državnog Rostelecoma. Ali taj je sustav namijenjen primarno državnim agencijama i uredima te ne podržava aplikacije za Android. U prosincu je ruska vlada odbila dodijeliti 292,1 milijun USD za razvoj ruskog operativnog sustava.

Tvrtke kao što je BQ obećale su prilagoditi Huaweijev HarmonyOS za svoje uređaje, no do toga nije došlo ni nekoliko mjeseci nakon najave.

S druge strane Xiaomi, Realme, Honor i drugi proizvođači nude jeftine uređaje, za koje nije potrebno ništa novo razvijati. Tri spomenute tvrtke trenutno drže 95 posto ruskog tržišta.

Ruski uređaji kao što je Yotaphone pokušali su se izboriti za svoj dio tržišnog kolača, ali bez naročitog uspjeha. Cvate i crno tržište, na kojem je moguće nabaviti švercane Appleove i Samsungove telefone. Uz to, ruski proizvođači muče se s nabavkom ključnih komponenti, poput čipova, piše Wired.