VOZITE OPREZNO

Rupe na cesti mogu biti kobne za ove dijelove auta

09.05.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Hrvatske prometnice variraju od novih s glatkim asfaltom do onih punih rupa na kojima je potrebno paziti kako vozite

Rupe na cestama opasne su za automobil, kako zbog toga što ga uništavaju, tako i zbog toga što mnogu izazvati nesreću. Stoga je prilikom vožnje takvim cestama potrebno paziti da ne dođe do nepotrebnih popravaka automobila. Prva stvar koja može nastradati su, naravno, gume.

Nailaskom na rupu na cesti može doći do oštećenja gume kojeg je potom moguće reparirati u boljem slučaju, ili do puknuća gume, u gorem slučaju. Naravno, automobili s niskoprofilnim gumama ‘skloniji’ su većim oštećenjima jer takve gume nemaju kako amortizirati nailazak na rupe.

Osim guma rupe mogu oštetiti i naplatke, isto kao i kod njih skuplji naplatci od aluminija lakše stradaju od onih običnih, čeličnih. Reparacija je u određenom broju slučajeva moguća, ali košta, stoga je preventivno rješenje plastificiranje naplataka. Međutim, treba znati kako plastificiranje može pomoći samo kod manjih oštećenja, prebrzim nailaskom na ozbiljniju rupu gume i naplatci mogu puknuti u sekundi, a nije isključeno ni stradavanje ovjesa.

Na udaru su amortizeri, kuglasti zglobovi i ostale komponente ovjesa koje u pravilu treba odmah zamijeniti jer mogu utjecati na sigurnost vožnje. Osim navedenog rupe mogu oštetiti i dijelove ispušnog sustava te podnicu, a u ekstremnijim slučajevima čak i karoseriju ako je riječ o vrlo niskom automobilu. Stoga je najbolje voziti pažljivo kao bi na vrijeme mogli izbjeći rupe na cesti, a tako i oštećenja i popravak na automobilu.