JEDNOSTAVNA BLOKADA

Nissan želi stati na kraj vozačima koji koriste mobitele

08.05.2017 u 06:48

Bionic
Reading

Koristeći staro rješenje kojeg je otkrio znanstvenik Michael Faraday u 19. stoljeću Nissan će spriječiti problem 21. stoljeća - korištenje mobitela u vožnji

Vožnja s mobitelom u rukama kojeg se koristi za telefoniranje i/ili pisanje poruka te surfanje internetom jedna je od najopasnijih aktivnosti za upravljačem, te je, pokazuje nekoliko istraživanja, slična vožnji u pijanom stanju. Nissan ima rješenje, a zove se ’Signal Shield’.

Riječ je o Faradayevom kavezu, izumu britanskog znanstvenika Michaela Faraday iz 19. stoljeća. Faradayev kavez koristi vodljive materijale kako bi blokirao djelovanje elektromagnetskog polja na objekte u unutrašnjosti kaveza. Kod Nissana je ugrađen u naslon za ruke između prednjih sjedala Juke crossovera te stavljanjem mobitela u njega uređaj ne prima nikakve signale izvana, bilo da je riječ o Bluetoothu, Wi-Fi ili običnom ‘telefonskom’ signalu.

  • +6
Nissan Signal Shield Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

No, vlasnici će i dalje moći koristiti mobitel za slušanje glazbe ili podcasta kroz infotainment sustav Nissan Jukea kroz USB priključak koji se nalazi na središnjoj konzoli. Ako trebate povratiti punu funkcionalnost mobitela dovoljno je otvoriti poklopac naslona za ruke i sve funkcije rade kao i uvijek. Nissan Signal Shield je zasad samo konceptni dio dodatne opreme, no s obzirom na to da nije riječ o kompliciranoj napravi te da ga je moguće ugraditi u postojeće automobile, nije nemoguće da će postati dio ponude Nissana. Naravno, pitanje je samo kolika će biti potražnja kupaca. 

Nissan Signal Shield koncept Autor: Nissan