NOVITETI S COMPUTEXA

Router kao kamera? Upravo je predstavljen Time Reversal Machine

07.06.2018 u 08:29

Bionic
Reading

Sustav za nadgledanje Origin Wirelessa pod imenom Time Reversal Machine ne treba niti jednu instaliranu kameru kako bi u kući prepoznao strani predmet, kućnog ljubimca ili, pretpostavljamo - lopove

Kineska kompanija Origin Wireless predstavila je novu verziju algoritma koji se instalira u WiFi router te koristi usporedbu poslanog i primjelnog signala kako bi prepoznao kretanje unutar prostora. Jedan router šalje testni signal, dok drugi primljenu informaciju šalje nazad. Sve promjene, pogodili ste, prepoznaje prvi router te na taj način detektira kretanja u prostoru. Ovakva provjera odvija se 30 puta u sekundi.

Prepoznavanje disanja

Algoritam je strojnim učenjem istreniran da prepoznaje određene promjene poput prepoznavanja disanja isključivo putem WiFi signala - bez ikakve pomoći kamera ili nosivih uređaja.

Najvažniji dio priče je potpuna nezavisnost o vidljivosti predmeta, s obzirom da se sve odrađuje WiFi signalom. Kombiniranjem prepoznavanja disanja i kretnji ova tehnologija može poslužiti za nadgledanje sna, pogotovo kod starijih osoba ili čak štićenika domova za umirovljenike.

KORISNO

Pobrojali smo najbolje aplikacije za nadzor smartfona vaše djece

Pogledaj galeriju

Primjena, isplativost i vrijeme dolaska

Prepoznavanje pokreta može se koristiti za osiguravanje privatnih objekata poput domova korištenjem više od dva routera - čak je moguće odrediti na kojem se točno mjestu kretanje desilo.

Ovo je nova generacija Nokijinih smartfona Izvor: HMD Global / Autor: HMD Global

Komercijalna primjena ove tehnologije trebala bi se pojaviti iduće godine, a autori izu Origina vjeruju da je to moguće i ranije - uostalom, ne radi se o hardverskom, već softverskom rješenju kojeg je lako integrirati u bilo koju mesh WiFi mrežu.