Revolute Robotics

Robot ili dron? Oboje, HMR može tamo gdje ljudska noga ne može kročiti

19.07.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Američka tvrtka Revolute Robotics predstavila je autonomni Hybrid Mobility Robot (HMR), vrteći sferični kavez koji može letjeti poput drona ili se kotrljati u bilo kojem smjeru pomoću dva žiroskopska prstena

Lagani egzoskelet HMR-a sposoban je deformirati se do određenog stupnja, što ga čini zgodnim malim amortizerom za slijetanje cijele naprave, a ujedno pomaže u održavanju ugrađene elektronike izolirane od prevelikih vibracije dok se ova robotska lopta kotrlja, prevrće i odbija po neravnom terenu.

Povrh toga, vanjski kavez stvara zaštitu za četiri ugrađena propelera koji se koriste u načinu rada letenja. HMR je napravljen za autonomno kretanje. Radije se kotrlja gdje god je to moguće, ali koristi svoje sposobnosti letenja da se premjesti preko prepreka ili pomogne pogonu u kotrljanju uz strme uspone. Način letenja troši bateriju pet puta brže od kotrljanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Revolute Robotics

Tvrtku Revolute Robotics osnovala su dva diplomanata Sveučilišta u Arizoni, a već su izgradili niz prototipova ove vrste.

Tvrtka se nada da će prodati potpuno razvijen HMR kao autonomni inspekcijski robot za zatvorene prostore, šaljući ga niz cjevovode, naprimjer, napunjenog prilagodljivim teretom kamera i senzora. U ovom slučaju, način leta bi mu omogućio da se lako penje uz okomite dijelove cijevi na način na koji roboti na kotačima ne mogu.

Na kraju, u Revolute Roboticsu se nadaju da će ga razviti kao autonomnu sigurnosnu bespilotnu letjelicu i razmotriti i potencijalnu vojnu upotrebu.

Postoje i potencijalne primjene u rudarstvu, poput otkrivanja procjene strukturalnog integriteta starijih rudarskih okana te u slučajevima potraga i spašavanja te uklanjanja bombi – svemu što može pomoći u izbjegavanju izlaganja čovjeka opasnosti.

Revolute je prikupio oko 115.000 američkih dolara u vrijeme pisanja ovog teksta kroz investicijsku crowdfunding kampanju StartEnginea, a sve kako bi HMR bio što prije spreman za komercijalnu implementaciju i proizvodnju.

Više detalja o ovom neobičnom robotiziranom dronu možete pronaći na službenim stranicama projekta.