institut max planck

Čuda biotehnologije: Minijaturni robot u tijelu čovjeka sklupča se poput ljuskavca

21.06.2023 u 11:29

Bionic
Reading

U najnovijoj implementaciji biotehnologije, koja se oslanja na čuda prirodnog svijeta, maleni, mekani, fleksibilni metalni robot može se sklupčati poput ljuskavca kako bi se učinkovito kretao unutar ljudskog tijela

Znanstvenici s Instituta Max Planck za inteligentne sustave u Stuttgartu za dizajn fleksibilnog robota ‘posudili’ su sposobnosti pangolina, sisavca s ljuskama. Sposobnost ove životinje je da se kreće sa svim svojim slojevima isprepletenih keratinskih ljuskica te da se sklupča u loptu kada je to potrebno.

Predvođen istraživačem Metinom Sittijem, tim je dizajnirao milirobota dugog dva centimetra i širokog samo centimetar te s ljuskama koje se preklapaju, a može se kretati, kotrljati i grijati na zahtjev. Ima mekani sloj polimera prošaran magnetskim česticama te tvrdi gornji sloj s preklapajućim 'ljuskama' izrađenim od aluminija.

Kada je robot izložen niskofrekventnom magnetskom polju, stručnjaci mogu manipulirati njime tako da se smota i pomiče. Kada se smota, uređaj može prenijeti čestice poput lijekova na ciljano mjesto u tijelu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Institut Max Planck

Zatim, kada je izložen visokofrekventnom magnetskom polju, može se zagrijati na više od 70 °C , a na toj temperaturi moguće ga je koristiti za liječenje unutarnjih krvarenja, uklanjanje tumorskog tkiva i liječenje tromboze.

Iako ovo nije prvi put da su se znanstvenici okrenuli prirodi za izradu mini robotike, ono što ovog mini robota čini posebnim je to što je napravljen od tvrdih elemenata, ali se i dalje može slobodno kretati, što puno obećava za pojedine terapije i postupke.

Na laboratorijskim testovima uređaj nalik pangolinu mogao je putovati kroz meko tkivo bez njegova oštećenja, a zatim prekinuti protok krvi zaustavljanjem krvarenja i zagrijavanjem.

Više detalja na službenim stranicama.