SPAŠENI SLATKI OPRAŠIVAČI

Riješen misterij masovnog pomora pčela

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.10.2010 13:53
  • Objavljeno 11.10.2010 u 12:30
pčele

pčele

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posljednjih pedesetak godina pčele ugibaju kao muhe, a njihov pomor jednako dugo zabrinjava i zbunjuje znanstvenike

Od 2006. do danas između 20 i 40 posto kolonija pčela u Sjedinjenim Državama doživjelo je kolaps. Stoga su nedavno američki vojni znanstvenici i entomolozi udružili snage da bi otkrili u čemu je tajna problema koji je ozbiljno zaprijetio kako proizvođačima meda, tako i biljnom svijetu, odnosno poljoprivrednicima, jer su pčele, uz vjetar, glavni prirodni oprašivači.

Rezultati združenih istraživanja, predstavljeni u novom broju časopisa PLoS One, pokazali su da smrt pčela izaziva neobična kombinacija gljivica i virusa.

Kako djeluje opasan koktel, još uvijek nije potpuno jasno, a na to pitanje trebala bi odgovoriti buduća istraživanja. Međutim, znanstvenici imaju neke jake tragove. Naime, i virus i gljivica uspijevaju u hladnim i vlažnim klimatskim uvjetima i oboje djeluju u probavnom sustavu pčela, što ukazuje na mogućnost da nešto ne valja u prehrani kolonija.


Entomolozi i vojni stručnjaci ističu da je otkriće zajednički uspjeh do kojeg možda ne bi nikada došli da nisu udružili snage. Vojska, između ostalog, istražuje pčele zbog njihove sposobnosti da otkrivaju mine i minska polja.

Jedna od stvari koje su zbunjivale znanstvenike je neobičan način umiranja pčela. Naime, bolest djeluje tako da one 'polude', odlijeću iz košnica na različite strane i ugibaju raštrkane na osami, što je onemogućavalo obavljanje autopsija.

Tim pod vodstvom dr. Jerryja Bromenshenka sa Sveučilišta Montana već je ranije otkrio da su gljivice dio problema. Također je pronašao neke viruse s RNA materijalom. Međutim, udruženim snagama, uz pomoć vojnog programa za analizu proteina, stručnjaci su po prvi put pronašli virus na bazi DNA nazvan N. ceranae i utvrdili njegovu povezanost s gljivicama.

Istraživanje je pokazalo da nijedan od tih napasnika nije sam dovoljan da ubije pčele,  no zajedno su 100 posto ubojiti.

Znanstvenici smatraju da bi prvi korak u liječenju trebao biti zaštita pčela od gljivica fungicidima, osobito kada se u kolonijama otkrije i postojanje virusa.

Još uvijek nije jasno ni zašto se oboljele pčele razlete po okolici. Prema jednoj teoriji Bromenshenkova tima, koktel razara memoriju i navigacijske vještine pčela pa se one izgube. Prema drugoj, pčele jednostavno polude.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi