FESTIVAL REPUBLIKA

Rijeku će 'okupirati' internetski aktivisti i pirati

19.06.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Na prvo izdanje festivala Republika stižu stjegonoše internetskog aktivizma: Jillian C. York (Electronic Frontier Foundation), Jérémie Zimmermann, krema europskih Pirata i organizacije Global Leaks...

Galopirajući tehnološki razvoj i novi načini komunikacije koji silovito utječu na moderno društvo nalaze se u središtu interesa Share Boat Campa, koji će u Rijeci, na brodu Galeb, ugostiti svjetski relevantne organizacije i pojednice koji se bore za zaštitu digitalnih prava i privatnosti.

Listu novih predavača predvodi Jillian C. York iz fondacije Electronic Frontier, najutjecajnije svjetske organizacije koja se bavi pravima u digitalnom prostoru i simbolu borbe za slobodu na Internetu. York se aktivno bavi proučavanjem zakona o zaštiti prava na Internetu, a objavljuje za Al Jazeeru, The Guardian i CNN.

Iz organizacije LaQuadrature du Net dolazi Jérémie Zimmermann, stručnjak i zagovornik prava na slobodan pristup informacijama, poznat po suradnji s Julianom Assangeom u serijalu The World Tomorrow: Cypherpunks: 1/2 i na knjizi Cypherpunks: Sloboda i budućnost interneta

Share Boat Camp pozabavit će se problematikom zviždanja. O ovoj temi govorit će Arturo Filastò i Fabio Pietrosanti iz organizacije Global Leaks. Dvojac će predstaviti svoju platformu za zviždače te kroz radionice obučiti polaznike kako pokrenuti vlastite zviždačke ili leaking platforme.

U Rijeku stiže i krema europskih Pirata, redom iz zemalja u kojima uživaju velik uspjeh ili su dio nacionalnih parlamenata. Među ostalima, Samir Allioui predsjednik i osnivač Piratske stranke Nizozemske i dopredsjednik Pirate Parties Internationala, krovne organizacije Piratskih stranaka.

Slijedi Birgitta Jónsdóttir, aktivna članica islandskog parlamenta, zastupnica Piratske stranke (prethodno Građanskog pokreta), angažirana na koprodukciji poznatog videa Collateral Murder, kojije objavio Wikileaks, a zbog čega je američko ministarstvo pravosuđa legalno hakiralo njen Twitter profil.

Spomenimo i Gregorya Engelsa, dopredsjednika Međunarodnog piratskog saveza i međunarodnog koordinatora njemačke Piratske stranke, koji će na Republici pokušati dokazati DA je 3D printer stvarnost koja će promijeniti sve što dosad poznajemo. S takvom promjenom, upozorava Engels, nazire se i revolucija jer smo mi, naši zakoni, društvo, sustavi, nespremni za to.

U svijet kreativnih industrija posjetitelje Republike uvest će festival Pause koji će, kroz seriju radionica i predavanja u bivšoj tvornici Rikard Benčić, pokazati radove najboljih svjetskih agencija i umjetnika.

Predstavit će i niz zanimljivih projekcija i neka od najnagrađivanijih, majstorskih djela digitalne animacije iz nezavisne i komercijalne proizvodnje, zatim izbor najboljih kratkih animiranih filmova i reklama, kratkometražnih filmova na temu budućnosti i nevjerojatno kratki filmski festival.

Prostori Rikarda Benčića ugostit će i A MAZE., festival posvećen gaming kulturi. Na Republici će A MAZE. pokrenuti novi festival Indie Pop Up, na kojem će predstaviti igre iz nezavisne produkcije u širem kontekstu umjetnosti i tehnologije.

Osnivač i ravnatelj festivala Thorsten S. Wiedemann otkrit će tajne spajanja gaming kulture s digitalnom umjetnošću, dok će se Matthias Löwe baviti temom osvještavanja kreativnog i umjetničkog aspekta pri razvijanju gaming kulture kod djece.

Podsjetimo i na ranije najavljene Googleovog inženjera sigurnosti Morgana Marquis-Boirea, SF pisca i glasnogovornika cyberpunka Brucea Sterlinga, predstavnicu Mozille i Creative Commonsa Michelle Thorne te hakera i ključnog člana projekta TorJacoba Appelbauma. Više: Google, Mozilla i Bruce Sterling na Titovom brodu

U tijeku je i natječaj za stipendije koje uključuju besplatnu ulaznicu za sve festivalske programe i smještaj u Rijeci. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do kraja lipnja putem službene stranice festivala