FESTIVAL REPUBLIKA

Google, Mozilla i Bruce Sterling na Titovom brodu

10.06.2013 u 15:22

Bionic
Reading

U Rijeci će od 18. do 20. srpnja biti održan festival Republika, na kojem bi trebali gostovati Bruce Sterling, Morgan Marquis-Boire, Michelle Thorne, Jacob Appelbaum

Festival Republika bit će održan na brodu Galeb, koji je svojedobno koristio Josip Broz, i bivšoj tvornici Rikard Benčić, zaštićenim spomenicima kulture Grada Rijeke.

Titov brod s čuvenom poviješću bit će za tu priliku premješten u riječku luku, stare industrijske hale ponovno će oživjeti, a Rijeka postati dom mnogobrojnih posjetitelja, naprednih mislioca sa svih strana svijeta, koji će kroz predavanja, radionice i panele propitkivati budućnost suvremenog svijeta, uživati u mnogobrojnim izložbama, projekcijama i uličnim akcijama, ali i družiti se na uzbudljivim noćnim nastupima i koncertima.

Pod okriljem ovog festivala ujedinit će se tri međunarodna festivala koja se održavaju na tri različita kontinenta - Share (Beograd, Beirut), A MAZE. (Berlin, Johannesburg) i Pause (Melbourne), pojačani svježim regionalnim projektima - RockPaperStartups i Start Art Expo.

Također, u Rijeci će se sresti organizacije, projekti i talentirani pojedinci iz regije koji će zajednički postaviti platformu za dugoročno povezivanje i suradnju te razvoj novih inovativnih ideja i biznisa.

Na Republiku će, između ostalih, doći Googleov inženjer sigurnosti Morgan Marquis-Boire, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka Bruce Sterling, predstavnica fondacije Mozilla i aktivistica Creative Commonsa Michelle Thorne, nezavisni istraživač kompjuterskih sigurnosnih sustava, haker i ključni član projekta Tor Jacob Appelbaum, programer kompjutorskih igara Rami Ismail te studio Toch, koji među svoje klijente ubraja Nike, MTV Europe i Joaquína Cortésa.

Ulaznice su već u prodaji putem sustava Entrio, po cijeni od 225 kuna. Sav prihod od ulaznica bit će doniran lokalnoj inicijativi koja će biti predstavljena na festivalu. Ulaznica omogućuje ulaz na sve dnevne i noćne programe tijekom tri dana održavanja festivala.

Republika pokreće i natječaj za stipendije putem kojeg zainteresirani mogu osvojiti besplatnu trodnevnu ulaznicu za sve festivalske programe i smještaj na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Natječaj traje do 30. lipnja, a prijaviti se može putem prijavnice objavljene na službenoj stranici festivala Republika