PORAŽAVAJUĆE

Rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi

11.05.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Količina stakleničkog plina ugljikova dioksida u atmosferi premašila je 400 dijelova na milijun (ppm) na mjernoj postaji na Havajima, po prvi puta otkad su 1958. godine na toj postaji počela mjerenja, objavila je u petak američka agencija za oceane i atmosferu NOAA. Za mnoge znanstvenike razina od 400 ppm-a, što znači da u atmosferi ima 400 molekula ugljikova dioksida na milijun molekula zraka, predstavlja simboličnu prijelomnu točku u porastu razine tog plina za koji se vjeruje da pridonosi globalnom zagrijavanju.

'To je važno jer je riječ o prijelomnoj točki koja pokazuje stabilan porast razine ugljikova dioksida u atmosferi', rekao je James Butler iz NOAA-a. Razina ugljikova dioksida (CO2) od 400 ppm-a je isto tako važna u klimatskim pregovorima koji se održavaju pod okriljem UN-a jer ju je većina klimatskih znanstvenika označila kao opasnu. Godinama su mnogi znanstvenici upozoravali da se razina ugljikova dioksida mora zadržati ispod 350 ppm-a kako bi u ovom stoljeću porast globalne temperature ostao manji od dva stupnja Celzija.

Deseci mjernih postaja diljem svijeta prate razinu CO2, a stanica na Mauna Loi, vulkanskoj planini na Havajima, smatra se jednom od najvažnijih. 'Instrumenti na Havajima pokazali su u četvrtak vrijednost od 400,03 ppm-a. Neke su arktičke postaje prije više od godinu dana izmjerile razine više od 400 ppm-a, a globalni prosjek razine ugljikova dioksida mogao bi se ustaliti na iznad 400 ppm-a sljedeće godine ili u bližoj budućnosti', rekao je Butler.

Bez obzira na to hoće li se te prognoze ostvariti, razine tog stakleničkog plina u Zemljinoj atmosferi već sada su najviše u posljednjih najmanje 800 tisuća godina, a možda i čak pet milijuna godina, navode znanstvenici. Koncentracije ugljikova dioksida na postaji Mauna Loa mjere se od 1958, kada je razina bila 317 ppm-a.

Tijekom posljednjih 800 tisuća godina razina CO2 varirala je između 180 i 280 ppm-a. Od početka Industrijske revolucije, porastom korištenja fosilnih goriva, razina CO2 počela je rasti do oko 290 ppm-a krajem 19. stoljeća.Tijekom 20. stoljeća stopa porasta se ubrzala, a do početka 21. stoljeća globalna razina ugljikova dioksida u atmosferi dosegla je 370 do 380 ppm-a.