UMJETNA INTELIGENCIJA

Recite 'pa-pa' knjigovođama - stižu roboti!

10.07.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Poslovne knjige u ne tako dalekoj budućnosti mogla bi nam voditi umjetna inteligencija koju razvija startup Smacc

Projekt umjetne inteligencije koja može voditi poslovne knjige osigurao je rundu investicija vrijednu 3,5 milijuna dolara. Između ostalih, uložili su Cherry Ventures, Rocket Internet, Dieter von Holtzbrinck Ventures, Grazia Equity i nekoliko poslovnih anđela.

Smacc malim i srednje velikim tvrtkama nudi platformu pomoću koje mogu digitalizirati i automatizirati knjigovodstvo i financijske procese.

Klijenti račune šalju Smaccu, koji ih pretvara u format koji strojevi mogu čitati, enkriptira ih i potom ih uvrštava u poslovne knjige. Platforma postupno sama uči, prati račune, prodaju i troškove, kao i likvidnost.


Sustav vrši provjeru pomoću 64 podatkovne točke, provjerava račun, ispravnost iznosa, pa čak i je li PDV-ID broj ispravan. Kad nauči sve potrebne podatke, većinu posla obavljat će automatski.

Osnivački trojac Uli Erxleben, Janosch Novak i Stefan Korsch do zamisli je došao nakon što su na vlastitoj koži otkrili kolika gnjavaža knjigovodstvo može biti za startupove. Erxleben je vodio Rocket Internetova ulaganja u Sjedinjenim Državama (New York i San Francisco), a osnovao je i vlastiti pivarski startup Berliner Berg.

Više:Tech Crunch