TRENDOVI

Razmišlja li i Google o proizvodnji preklopnog smartfona?

15.03.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Kompanija koja do danas nije proizvodila hardver za svoje telefone prema najnovijim izvješćima razmišlja o računalnom uređaju savitljivog ekrana

Nedavno objavljen Googleov patent predlaže da tehnološki div eksperimentira sa tehnologijom preklopnog ekrana sličnog onima koje smo vidjeli kod Huawei Matea X i Samsug Galaxy Folda. Objavu patenta prvo je opazio Patently Mobile.

Patent opisuje metodu konstrukcije OLED panela koji se može preklopiti više puta i koristiti kao 'moderno računalo'. Zanimljiva stvar vezana uz cijelo nastojanje je činjenica da Google ne proizvodi svoje ekrane, niti svoje mobilne uređaje. Kao što Apple radi sa iPhoneima, Google unajmljuje vanjske kompanije da bi proizvele njegove uređaje. Pixel 3 navodno radi Foxconn, dok HTC i LG rade Pixel 2.

Ovo ne znači da proizvodnja ili dolazak ovakvog proizvoda nije moguće, već da će u slučaju njegovog dolaska on definitivno biti proizveden izvan samog Googlea.

Patent zamišlja preklopni uređaj koji se savija na dva mjesta i nosi ime 'Z-Fold prikaz', no nije nam do kraja jasno zbog čega bi ikome takvo što bili korisno. Samsung Galaxy Fold može preživjeti 'stotine tisuća savijanja', dok tvorci Gorilla Glassa razvijaju stakleni ekran koji se može savijati te, nadaju se, biti izdržljiviji od trenutnih plastičnih rješenja.

Valja također naglasiti da Googleov patent niti u jednom trenu ne spominje riječ 'telefon', već opisuje ekran kao osnovni dio 'modernog računalnog uređaja'. Drugim riječime, ovaj 'telefon' bi zapravo mogao biti tablet ili čak laptop.

STIGAO JE GALAXY FOLD

Pet stvari koje trebate znati o Samsungovom savitljivom smartfonu

Pogledaj galeriju