AKO NISTE ZNALI

Razlikujete li emotikone i emojije? Evo objašnjenja

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.07.2019 09:47
  • Objavljeno 03.07.2019 u 09:46
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Emojipedia

Iako ih se koristi kao istoznačice, emotikon i emoji su dva različita pojma. Doznajte po čemu se razlikuju

Otkad su ljudi počeli komunicirati koristeći tipkovnice i zaslone koristili su emotikone, smajlije i emojije kako bi popunili praznine u suhom tekstu. Ali, po čemu se ta tri pomagala razlikuju?

Jesu li emotikoni i emojiji isto?

Iako ih se koristi kao istoznačice, emotikon i emoji su dva različita pojma. Miješa ih se vjerojatno zato što zvuče slično i imaju istu svrhu: dodati tekstualnom razgovoru emociju.

Emotikoni su kombinacija simbola na tipkovnici, poput slova, brojeva i znakova interpunkcije posloženi tako da tvore sliku nalik ljudskom licu.

Svaki emotikon opisuje određenu emociju ili, ponekad, objekt. Recimo, širok osmijeh :D, iznenađenje :-O ili srce <3.

koji je vama najdraži?

Poljubac, srce ili smiješak? Pogodite koji emoji WhatsApp najviše voli

Pogledaj galeriju
6

Kulture na istoku i zapadu imaju drukčije setove emotikona. Zapadne se čita tako što nagnete glavu na jednu stranu, s lijeva na desno, dok istočnjačke ne morate rotirati i povremeno koriste nelatinične znakove.

Počeli su ih koristiti 1982. godine, nakon što je šala vezana uz fizikalni eksperiment sa svijećom i živom na Sveučilištu Carnegie Mellon pošla po krivu. Računalni znanstvenik Scott E. Fahlman predložio je da se ubuduće sve šale na oglasnoj ploči označe s :), a ozbiljne objave s :(. Korištenje emotikona (što je skraćenica od izraza emotion icons) s Carnegija se brzo proširilo po webu.

  • +30
  • +27

Što znače ovi emotikoni?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Emoji su piktogrami, male slike koje mogu prikazivati bilo što od nasmiješenog lica preko manga do čika cigarete. Svake godine pojavljuju se novi. Riječ dolazi iz japanskog, u kojem e znači slika, a moji slovo ili znak.

Nekoliko tisuća emojija ima odgovarajuće kodove u Unicodeu, standardu za enkodiranje, tako da ih mogu prepoznati i odgovarajuće prikazati u aplikacijama za brbljanje, na društvenim mrežama i drugdje. Oni na Androidu i iPhoneu se ponešto razlikuju međusobno.

Što je onda smješko ili smajli?

Općenito govoreći, smješko ili smajli je grafički prikaz nasmiješenog lica u bilo kojem obliku, od originalnog :-) do onog kojeg odabirete tijekom razgovora u WhatsAppu. Izvorni smješko bio je žuto nasmiješeno lice osmišljeno 1963. godine, koje je u međuvremenu postalo simbolom rave kulture. Ali kad su se emotikoni pojavili u sobama za brbljanje počeli smo ih zvati smajlijima.

Kad su emoji zamijenili emotikone?

Shigetaka Kurita, tada dizajn sučelja za japanski telekom, napravio je prvi popularni emoji 1999. BIlo je to - srce. Postojali su oni i ranije, ali tek su od te godine počeli bivati popularni nakon što su ih mobilni operateri počeli dodavati u programe za brbljanje. U prvom setu bilo ih je ukupno 176. Od 2010. uvršteni su u standard Unicode, što je Appleu, Googleu i drugima omogućilo uvrštavanje na njihove uređaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!