unosan biznis

Put prema još većem bogatstvu: Starlink bi Musku mogao zaraditi milijarde

07.12.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Postoji jako dobar razlog za to što svatko pokušava ući u biznis satelitskog interneta. SpaceX-ov Starlink Muskova je karta prema dodatnim milijardama dolara, no pitanje je - kako sve to planira izvesti

Starlink je prošlog tjedna u svemir lansirao još 48 satelita koji će, uz pomoć ostalih nekoliko tisuća letjelica svoje vrste, Elonu Musku u džep strpati milijarde dolara. Starlinkov zadatak je, podsjetimo, dovođenje interneta širokog pojasa u ruralne krajeve, mjesta koja su nerijetko s jako slabim internetom ili bez njega, a to će postići lansiranjem konstelacija internetskih satelita pomoću raketa SpaceX-a.

Riječ je o simbiozi već postojećeg Muskova poslovanja, odnosno komercijalnih letova u svemir, sada uz ideju lansiranja tisuća malih satelita u nižu orbitu. Ti će sateliti učiniti rakete rentabilnima te potaknuti daljnji razvoj tehnologija za njihovu izradu i rad.

  • +5
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Lansiranje raketa ključni je SpaceX-ov način na koji 'uposliti' suradnju s NASA-om, a koja je već dugo vremena u svemiru, prvenstveno zbog Međunarodne svemirske postaje (ISS).

'Već 20 godina imamo kontinuiranu ljudsku prisutnost u nižoj orbiti, no stvar je u tome što ISS-u prolazi rok trajanja', rekao je Phil McAlister, voditelj komercijalnih letova u NASA-i.

'Prije neminovnog kraja želimo omogućiti stvaranje komercijalnih destinacija - svemirskih stanica u nižoj orbiti, u kojima ćemo nastaviti istraživanja što ih predvode ljudi', kaže.

Ta podrška i financiranje pomogli su SpaceX-u da u svemir pošalje velik broj satelita te stvori nezaobilaznu prisutnost u niskoj orbiti u kojoj trenutno ima njih 1700.

Sustav za satelitski internet košta 499 dolara, a usluga 99 dolara mjesečno. Premda je startna cijena prilično visoka, USA Today tvrdi da cijela stvar košta SpaceX još više - Muskova firma jedan komplet za internet, prema Morgan Stanleyju, 'plaća preko 2000 dolara'. SpaceX se, tim rečeno, nada da će s vremenom imati toliko klijenata da će tržišnu cijenu terminala smanjiti do 250 dolara.

Izvor naglašava da samo 72 posto odraslih osoba u ruralnim područjima SAD-a ima širokopojasni internet. Izvještaj Pew Centra također spominje da stariji ljudi, manjine i siromašniji imaju manju šansu posjedovati broadband kod kuće.

Trenutna situacija u ruralnim dijelovima SAD-a takva je da troškovi nabavke širokopojasnog interneta postavljanjem infrastrukture nadilaze cijenu dostave satelitskog interneta koji nude Elon Musk i konkurenti.

Ukratko, zarada koju će donijeti Starlink mogla bi SpaceX-u pomoći privući veliku količinu kapitala, što bi u teoriji dovelo do složenijih lansiranja raketa, uključujući one koje bi s vremenom prevozile ljude na Mars.