MALWARE PRIJETI

Punite smartfon na javnim mjestima? FBI ima upozorenje

11.04.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Američka agencija korisnicima predlaže da izbjegavaju javne punjače u shopping centrima i zračnim lukama

FBI upozorava kupce u shopping centrima i posjetitelje zračnih luka da ne koriste javne stanice za punjenje smartfona, naglasivši opasnost od infekcije malverom, softverom koji hakerima može pružiti pristup telefonu, tabletu ili računalu, prenosi CNBC.

'Izbjegavajte korištenje besplatnih stanica za punjenje uređaja u zračnim lukama, hotelima ili shopping centrima' piše u objavi FBI Denvera. 'Zlonamjerni čimbenici otkrili su način kako koristiti USB ulaze kako bi u uređaje ubacili malware i špijunski softver. Da biste ovo izbjegli, ponesite svoj punjač i USB kabel'.

FBI na službenim stranicama nudi slična uputstva. Objava, doduše, na ni jednome mjestu ne spominje nedavne slučajeve zlouporabe stanica za napade na telefone, proces inače poznat kao 'juice jacking'. Ured FBI Denvera u poruci navodi da se radi o preporuci te da ne postoji niti jedno konkretno mjesto koje je ovu objavu potaklo.

Uređaji koji su spojeni na hakirani punjač mogu biti oteti putem softvera koji počinitelju šalju korisnička imena i lozinke, svojevremeno je napisao FCC.