DIVOVSKE SVEMIRSKE BEBE

Prvi put snimljeno rađanje planeta

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 25.02.2011 11:19
  • Objavljeno 25.02.2011 u 10:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su prvi put uspjeli zabilježiti stvaranje planeta u diskovima plinova i prašine što se prostiru oko njihovih matičnih zvijezda

Četiri skupine astronoma snimile su procese u kojima tri različite zvijezde od samaca okruženih diskovima gustog materijala postaju ponosni roditelji plinovitih divova.

Nova promatranja izravno su pokazala da oko mlade zvijezde T Cha kruži planet koji još nije potpuno formiran. Zvijezde LkCa15 i AB Auriga pak imaju prstene nalik na Saturnove s prazninama u sredini što ukazuje da svaka od njih ima najmanje po jedan planet.

'Vjerujemo da smo snimili obiteljske fotografije planetarnih sustava u procesu nastajanja koji bi mogao biti vrlo sličan onom u kojem je stvoren naš Sunčev sustav', komentirao je snimke zvijezde LkCa autor izvješća predstavljenog u časopisu Astrophysical Journal Letters, astronom Christian Thalmann iz Astronomskog instituta Max Planck u Njemačkoj. 'No ovaj zaključak ipak treba uzeti s rezervom.'

Mlade zvijezde nastaju urušavanjem oblaka plinova i prašine, a oko njih se formira plosnat disk gustog materijala koji oko zvijezde kruži poput gramofonske ploče. Iz tog materijala s vremenom se rađaju planeti. Prema postojećim modelima protoplaneti gravitacijom nastavljaju usisavati okolne plinove i prašinu te u disku nastaje praznina.

'Praznina u disku prilično je jasan znak da se u njemu formira planet', rekao je Adam Kraus s University of Hawaii, koji je sudjelovao u promatranju planeta u orbiti zvijezde T Cha stare tek sedam milijuna godina udaljene samo 350 svjetlosnih godina.

Znanstvenici su već ranije fotografirali praznine u diskovima zvijezda, međutim, podrobnija promatranja pokazala su da su ih stvorile binarne zvijezde, a ne planeti. U ranijim istraživanjima također su zabilježeni planeti u diskovima prašine, no ti su planetarni sustavi bili mnogo stariji i zreliji.

'Ovo je prvo promatranje u kojem smo vidjeli objekte koji stvaraju prazna područja u disku, a da nije riječ o drugim zvijezdama. To tijelo bi moglo biti ili smeđi patuljak ili planet', rekao je Kraus.

Snimanje je obavljeno instrumentima NaCo vrlo velikog teleskopa u Čileu. U fotografiranju je upotrijebljena posebna tehnika koja omogućuje poništavanje distorzija što ih stvara atmosfera Zemlje.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!