TAJNA VJEŠTOG BIJEGA

Prvi put snimljene fascinantne akrobacije muhe

24.01.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Sigurno vam je iz osobnog iskustva poznat izraz 'dosadan kao muha'. Koliko puta ste ih, dok su vas ometale u ljetnom sunčanju ili ručku na travi, pokušavali bezuspješno uhvatiti ili tresnuti i pitali se zašto je tako teško predvidjeti njihovo kretanje

Novi usporeni film otkriva da je problem u tome što su muhe, koliko god izgledale jednostavne i tupe, zapravo vrlo vješti zračni akrobati. Naime, na video zapisu koji su zabilježili studenti Joris Schaap i Emile van Wijk vidi se da muha, kada je iznenadimo, odskače, radi salto mortale u zraku i potom u određenom trenutku preuzima kontrolu nad svojim letom kako bi nastavila kretanje u nekom teško predvidivom pravcu.

Kratak film objavljen nedavno na YouTubeu pobjednik je u natjecanju koje je organizirala skupina Flight Artists na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj. Tim je naučio snimatelje amatere kako da kamerama s velikim brzinama snime neobične situacije u životu biljaka i životinja.

Slično ponašanje kod vinskih mušica zabilježili su u laboratoriju Michael Dickinson s University of Washington i Gwyneth Card s Medicinskog instituta Howard Hughes.

Dickinson i Card istražuju let vinskih mušica kako bi saznali više o dinamici njihovih krila te o načinu na koji mozak prevodi odluke u kretnje.