TRAŽILICA

Pronađite zagubljene stvari pomoću pametnog telefona

23.05.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Zagubljene stvari ili izgubljeni kućni ljubimci mogu biti prava gnjavaža, no uz pomoć pametnih telefona njihovo traženje moglo bi trajati tek nekoliko sekundi

Svima se barem jednom dogodilo da uzalud traže ključeve automobila ili stana i jednostavno ih ne mogu naći. Međutim što ako biste mogli iskoristiti svoj pametni telefon da biste u nekoliko sekundi doznali da ste novčanik ostavili u automobilu ili uredu?

BiKN je sustav koji koristi poseban odašiljač i okvir za iPhone kako biste u svakom trenutku znali gdje su vam ključevi, automobil, kućni ljubimac ili pametni telefon.

Dovoljno je staviti BiKN okvir, koji ujedno služi kao zaštitni okvir, na iPhone, upariti ga s odašiljačima pomoću aplikacije dostupne u App Storeu i potom te odašiljače staviti na stvari koje ne želite izgubiti.

Zanimljivo je da se okvir i odašiljači pune odvojeno od iPhonea te neće dodatno opteretiti bateriju telefona. A i to znači da rade i kad telefon ne radi.

Početni set koji se sastoji od okvira i dva odašiljača može se nabaviti za 130 dolara (767 kuna) i to u bojama koje sami odaberete.

Drugi sličan sustav zove se Stick-n-Find i nešto je jeftiniji od BiKN-a, a dostupan je i korisnicima iPhonea i Androida.

No za razliku od BiKN-a koji koristi odašiljače što se moraju objesiti ili zakačiti za neki predmet, Stick-n-Find služi se svojevrsnim naljepnicama koje se mogu zalijepiti bilo gdje.

Telefon i 'naljepnice' povezuju se bluetoothom, a aplikacija pokazuje na kojoj se udaljenosti nalazi predmet koji tražite. Ukoliko je predmet izvan dometa (oko 30 metara), aplikacija će vas obavijestiti kad se ponovno nađete u dometu.

Zanimljivo je da 'naljepnice' mogu vibrirati i svijetliti u mraku, što bi trebalo dodatno olakšati pronalaženje predmeta na kojima se nalaze.

Osnovni paket s dvije 'naljepnice' može se kupiti za 50 dolara (295 kuna).