NAKON 105 GODINA

Pronađeni ostaci Tunguskog meteorita?

05.05.2013 u 18:29

Bionic
Reading

Ruski znanstvenik tvrdi da je otkrio dijelove najvećeg nebeskog tijela koje je pogodilo Zemlju u zabilježenoj povijesti. Čekao je 23 godine prije nego što je izašao u javnost s tim otkrićem

Tri kamena koje je pronašao Andrej Zlobin iz Državnog geološkog muzeja pri Ruskoj akademiji znanosti u središnjem Sibiru, mogli bi biti dijelovi takozvanog Tunguskog meteorita koji je eksplodirao nad tim područjem 1908. godine.

Znanstvenici nisu uspjeli dosad naći ostatke nebeskog tijela koje je prouzročilo eksploziju Tunguskog meteorita, tisuću puta snažniju od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945.

Prema teorijama, moglo se raditi o eksploziji ledenog asteroida ili kometa u atmosferi koji je zatim ispario bez traga.

Međutim, Zlobin tvrdi da je pronašao tri fragmenta nebeskog tijela tijekom ekspedicije 1988. na području na kojemu se dogodila eksplozija. Našao ih je u plićaku rijeke Hušmo. Navodno po sebi imaju tragove koji ukazuju na to da su prošli kroz atmosferu.

Uzorci koji još uvijek čekaju kemijsku analizu, bili su spremljeni na sigurno do 2008. godine, rekao je Zlobin ne navodeći razloge.

Čak i ako bude potvrđena njihova veza s Tunguskim metoeritom, uzorci neće nužno pobiti teoriju o ledenom kometu jer je jezgra kometa mogla sadržavati mala kamena tijela, a proračuni pokazuju da je Tunguski meteorit imao gustoću usporedivu s onom jezgre Halleyjeva kometa, koji se sastojao od leda i prašine.