PROJEKT FUCSHIA

Priprema li Google zamjenu za Android?

18.08.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Na GitHubu i drugdje pod nazivom Fuchsia raste količina računalnog koda koja je već poprimila oblike samostalnog operativnog sustava. Što li nam to Google sprema?

Svi operativni sustavi razvijeni dosad u Googleu imaju nešto zajedničko: temelje se na Linuxu. Iako robustan i pouzdan, Linux nije idealan za sve mogućnosti primjene, poput upravljačkih ploča u automobilima ili uređaja s GPS-om.

Fuchsia je, čini se, Googleov pokušaj stvaranja vlastitog operativnog sustava namijenjenog toj vrsti hardvera. Prema dokumentaciji na stranici projekta na GitHubu, počiva na kernelu Magenta, osmišljenom kako bi se mogao mjeriti s drugim sličnim operativnim sustavima, kao što su FreeRTOS ili ThreadX, samo s boljim mogućnostima skaliranja kako bi mogao funkcionirati na manjim ugrađenim uređajima, pametnim telefonima i stolnim računalima.


Google, čini se, koristi Flutter kao korisničko sučelje i Dart kao primarni programski jezik te renderer Escher u kombinaciji s OpenGL-om ili Vulkanom, moguće kako bi završno korisničko sučelje moglo biti usklađeno sa smjernicama Material Designa.

Fucshia podržava 32- i 64-bitne ARM-ove čipove, kao i 64-bitna osobna računala, a uskoro će biti dostupna i za Raspberry Pi 3.

Na Fuchsijinoj stranici na GitHubu kao razvojni programeri navedeni su Christopher Anderson i Brian Swetland, obojica stručnjaci za manje sustave koje se ugrađuje u uređaje.

Moguće je kako će jednog dana Google zamijeniti Chrome OS i Android s Fuchsiom u potpunosti, ali je također moguće kako će novi OS tretirati kao što Samsung to čini s Tizenom: kao lakšu inačicu OS-a za hardver na kojem nije moguće vrtiti pune verzije Androida.

Nagađa se kako bi moglo biti riječ o rješenju koje će povezati Android i Chrome OS u jedinstveni operativni sustav, kao i da je u pitanju softver za hardver iz domene interneta stvari. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost kako se radi tek o jednom u nizu Googleovih eksperimenata koji nikad neće vidjeti svjetlo dana.