I Dalje dominiraju

Prije 37 godina pojavili su se prvi 'Windowsi'

21.11.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Prije 37 godina Microsoft je izbacio prvu verziju operativnog sistema Windows

Dana 20. studenog 1985., suosnivač Microsofta Bill Gates predstavio je Windows 1.0 te time označio početak revolucionarne ere u računalnom svijetu.

Prije više od 30 godina, računalni krajolik bio je značajno drugačiji. Windows 1.0 predstavljao je prvi operativni sustav tvrtke Microsoft s grafičkim korisničkim sučeljem (GUI), pružajući korisnicima sučelje prilagođeno njihovim potrebama u usporedbi s tada dominantnim tekstualnim sučeljima.

Lansiranje Windowsa 1.0 označilo je prelazak s MS-DOS operativnog sustava, donoseći vizualno iskustvo koje je uključivalo mogućnosti multitaskinga, ikona, izbornika te kursor koji se kontrolira pomoću računalnog miša.

Od tada, Microsoft je nastavio inovirati, predstavljajući sljedeće verzije koje su oblikovale svijet računara. Windows 95 donio je legendarni Start izbornik, dok je Windows XP pružio stabilniju i intuitivniju platformu. Windows 7 i Windows 10 unaprijedili su korisničko iskustvo i donijeli mnoge nove značajke, čineći Windows prepoznatljivim diljem svijeta.

U suvremenom dobu, Windows se i dalje razvija, a najnovija iteracija, Windows 11, nudi elegantan dizajn, poboljšane performanse i nove funkcionalnosti s ciljem unapređenja produktivnosti.

Microsoft je objavio pretpregled rane verzije svog novog asistenta temeljenog na umjetnoj inteligenciji Copilot u operativnom sustavu Windows 11.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.