PROVJERA U DVA STUPNJA

Prijavljujete se na Facebook, a izgubili ste telefon? Evo što morate napraviti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.11.2018 10:46
  • Objavljeno 16.11.2018 u 10:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Provjera u dva stupnja služi kao izvrstan alat za zaštitu privatnosti, no što ako izgubite uređaj ili token za provjeru identiteta?

Nakon što aktivirate provjeru u dva stupnja i odaberete vaš telefon kao ključ za vaš Facebook profil, gubitak uređaja ili njegov kvar mogli bi predstavljati velik problem. Evo što možete napraviti da budete spremni u slučaju najgoreg.

Za početak, pošaljite si kod za provjeru. Ovo vrijedi u slučaju da dalje imate pristup telefonskom broju kojeg ste unijeli kao ključ za dvostupanjsku provjeru. Ako nemate broj, Facebook vam neće dati pristup s obzirom da se provjera veže samo uz jedan uređaj, makar vi imali nekoliko prijavljenih brojeva.

  • +5
  • +2

iPhone XR - Slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Na ekranu koji vas traži šifru za logiranje odaberite dodavanje novog načina provjere klikom na Need another way to authenticate? u donjem desnom kutu i nakon toga si pošaljite poruku sa Text me a login code. Pričekajte SMS ili ugovorite poziv od samog Facebooka.

Znate li za sigurnosne kodove?

Nakon postavljanja provjere u dva stupnja imat ćete opciju pohrane kodova s kojima se možete naknadno logirati. Možda ste ih ispisali na pisaču, fotografirali ili zapisali na papir. Ako niste, napravite to odmah kada dobijete pristup profilu. Ako ikad izgubite pristup generatoru koda, uvijek možete upisati ove kodove za logiranje na Facebook s novog uređaja ili lokacije.

  • +6
  • +3

Samsung Galaxy S9

Izvor: Samsung / Autor: Samsung

Bez obzira spajate li se na Facebook s novog uređaja, aplikacije ili preglednika, Facebook će vas pitati želite li ga zapamtiti. U slučaju potvrdnog odgovra, nećete morati upisivati šifru sljedeći put kada želite pristupiti Facebooku s autoriziranog uređaja ili lokacije. U slučaju da ne možete pristupiti generatoru koda, ovo vam može poslužiti kao stražnji ulaz u vaš profil.

Što ako ste izgubili smartfon?

Kako biste spriječili pristup Facebook profilu s izgubljenom telefona ili laptopa (u slučaju da se niste odlogirali iz aplikacije) - uvijek to možete učiniti s drugog uređaja. Ako ste registrirali vaš telefonski broj, odite na Facebook > Settings > Mobile > Lost your phone? i tamo se jednostavno odjavite s uređaja kojeg ste izgubili.

jeste li znali?

Isprobajte ovih šest skrivenih trikova za Facebook

Pogledaj galeriju
6

Kad ste već tu, s Facebooka pobrišite i broj vezan uz izgubljeni telefon.

Ako ste izgubili uređaj na kojem ste prijavljeni, a taj uređaj nije nužno smartfon (ili nema povezan telefonski broj), postoji drugi način kako se odjaviti. Sve što trebate je prijaviti se na Facebook na registriranom uređaju, otići u postavke prijave i sigurnosti preko Settings > Security and Login > Where You’re Logged In. Tamo ćete vidjeti prijavu na uređaju te ju možete jednim klikom prekinuti.

Kao konačnu preventivnu mjeru, osigurajte da barem jedan uređaj pored vašeg telefona ima puni pristup Facebooku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!