location history

Prati li Google svaki vaš korak? Provjerite imate li uključenu ovu opciju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.11.2021 06:07
  • Objavljeno 16.11.2021 u 06:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prikupljanje i pohrana podataka o vašem kretanju putem mobilnih uređaja može biti prilično praktično i korisno. Ali, što ako to ne želite? Pokazat ćemo vam što trebate isključiti i kako

Povijest lokacija (Location History) postavka je koja prati, bilježi i pohranjuje lokacije koje posjećujete dok koristite neki mobilni uređaj.

Kako bi to bilo moguće morate biti logirani u svoj korisnički račun pri Googleu i imati uključenu značajku Location History, a vaš uređaj mora također imati uključenu i značajku Location Reporting.

Ti podaci bivaju pohranjeni u Timeline, gdje možete pogledati gdje ste sve bili dok ste nosili svoj mobitel sa sobom, fotografije koje ste snimili usput, jeste li vozili ili pješačili, gdje ste zastali...

Prikupljanje i pohrana tih podataka praktično je pri korištenju niza Googleovih proizvoda i usluga. Zahvaljujući tome, između ostalog, možete dobiti personalizirane mape, preporuke novih lokacija temeljem dosad posjećenih i obavijesti o prometu u stvarnom vremenu, pronaći izgubljeni pametni telefon pomoću drugih uređaja...

No, ako zbog bilo kojeg razloga ne želite dozvoliti praćenje te vrste, postoji način kako ga možete isključiti. Evo kako ćete to učiniti.

  • U vašem korisničkom računu pri Googleu pronađite kategoriju Location History.
  • Odaberite hoće li vaš korisnički račun ili vaši uređaji slati podatke o povijesti lokacija Googleu.
  • Ako želite isključiti za vaš korisnički račun u cijelosti i sve uređaje koje koristite, isključite Location History pri vrhu.
  • Ako biste radije to učinili samo za određene uređaje, pod This device ili Devices on this account uključite ili isključite što vam odgovara.

Što ako želite obrisati sve što je aplikacija Google Maps dosad prikupila o vama?

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sustavom Android ili iOS.
  • Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
  • Odaberite Your data in Maps.
  • Odaberite See & Delete activity.
  • Kucnite dugme izbornika u gornjem desnom kutu stranice i odaberite Settings.
  • Odaberite Delete all location history.

Možete i namjestiti automatsko brisanje ovih podataka svaka tri mjeseca.

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sustavom Android ili iOS.
  • Kucnite izbornik u gornjem lijevom kutu.
  • Odaberite Your Timeline.
  • Kucnite sličicu s tri točkice u gornjem desnom kutu.
  • Odaberite Settings and privacy.
  • Odaberite Automatically delete location history.
  • Promijenite postavku na Keep until I delete manually na Keep for 18 months or Keep for 3 months.

Ako želite da vas Google Maps uopće ne prati, evo što trebate učiniti.

  • Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
  • Odaberite Your data in Maps.
  • Isključite sklopku uz Location history.
  • Potvrdite kako želite pauzirati prikupljanje podataka za lokacijsku povijest.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!