GLAS ZA OBNOVLJIVE IZVORE

Potpišite peticiju za solarnu energiju

21.02.2013 u 20:44

Bionic
Reading

Peticijom se traži ukidanje kvota koje trenutačno koče građane i poduzetnike koji žele ulagati u tu vrstu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a koji bi pomogli smanjenju uvoza i povećali energetsku samostalnost Hrvatske

Zelena energija i Obnovljivi, uz podršku Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, Udruge za razvoj Hrvatske i zaklade Energetski neovisna zemlja, pokrenuli su peticiju kojom traže ukidanje kvota za male integrirane fotonaponske sustave.

Pozivaju Ministarstvo gospodarstva i ostale nadležne institucije na ukidanje kvota za priključak fotonaponskih sustava do instalirane snage od 30 kW. Riječ je o sustavima koji bi diljem Hrvatske obnovljivom električnom energijom mogli napajati obiteljske kuće, stambene zgrade, obrte, trgovine i manja industrijska postrojenja.

Hrvatska se, piše u pozivu, obvezala ostvariti 20 posto udjela u ukupnoj energetskoj potrošnji iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Danas od 14 posto potrošene energije koja nastaje iz obnovljivih izvora većinu čine velike hidroelektrane, izgrađene i prije 50 godina.

Udio proizvedene energije iz drugih obnovljivih izvora manji je od dva posto, od čega se udio iskorištene energije sunca računa u promilima.

O kolikom se neiskorištenom potencijalu radi vidljivo je iz usporedbe sa Slovenijom, koja je od 2007. instalirala nešto više od 160 MW. Mi smo tijekom istog razdoblja instalirali samo tri MW, a istovremeno uvozimo veliku količinu relativno skupe električne energije, iako bi istu mogli nadomjestiti proizvodnjom iz fotonaponskih elektrana.

Kvote za sklapanje ugovora o otkupu električne energije za male fotonaponske sustave do 30 kW su jedna od glavnih prepreka s kojom se suočavaju građani i poduzetnici koji žele ulagati u proizvodnju solarne energije.

U pitanju je, tvrde organizatori peticije, o investiciji reda veličine 150 tisuća kuna za instalaciju snage 10 kW (dovoljno energije za otprilike dvije obiteljske kuće), koju je moguće isplatiti za najviše šest godina, nakon čega vlasnici ostvaruju dobit prodajom viška električne energije HEP-u.

U slučaju većeg pogona (do 30 kW), kakav bi primjerice mogli instalirati poduzetnici te lokalna uprava i samouprava, povrat investicije je oko osam godina. S time da bi se za takve projekte mogla povlačiti sredstva iz državnih fondova i tako smanjiti početni trošak.

Više o peticiji pročitajte na stranici Zelena energija